„Блазе ти, имаш си момиче, ще има кой да те

...
„Блазе ти, имаш си момиче, ще има кой да те
Коментари Харесай

Защо не искам децата ми да ме гледат като остарея

„ Блазе ти, имаш си момиче, ще има кой да те гледа на остарели години “. Побърква ме това изречение. Сигурно го чуват всички, които са родили девойки.

Има и другото - „ Добре че имаш момче, че девойките майки не гледат, те си гледат свекървите . Момчето ще се грижи за теб до момента в който си жива “.

Лудост. Отвратителна полуда е да виждам към дребните ми сладки дечица и да мисля по какъв начин ще се грижат за мен когато остарея.

Как ще ми купуват медикаменти, по какъв начин ще бъдат снизходителни към старческото ми малоумие , по какъв начин ще влизат с мен в банята да ме къпят, до момента в който аз мъчно си припомням коя съм, те кои са.

Не мога, не искам и нямам никакво желание да предизвиквам на децата си това заробващо, затормозяващо и отвращаващо занятие да се грижат за старите си родители.

Живяла съм в къща, в която има болен възрастен човек . Бях на 15, когато баба ми се грижеше за майка си в същия дом, в който растяхме със сестра ми.

Знам какъв брой беше тъжно, мъчно и потискащо да си дете и да живееш в дом, в който витае гибел .

Когато прабаба ми си отиде, изживях най-тежката си меланхолия. Чехлите й останаха под леглото, а нея към този момент я нямаше. Баба ми – нейната щерка, беше унищожена и смехът у дома беше задълго пропуснат.

Едва няколко години по-късно взехме у дома другата ми прабаба , към този момент с деменция. Последваха нови 3 години на тестване за всички ни, само че най-много за баба, която трябваше да се грижи и за свекърва си по този начин, както се грижеше за майка си.

Няма да не помни миризмата и крясъците на баба. Защото възратен човек с деменция е като малко дете, което към момента не може да приказва.

Само че при детето нещата стават все по-лесни и то пораства пред очите ти , до момента в който възрастният човек с деменция умира пред очите ти. Всеки ден по малко.

Баба ми посвети 10 години от живота си да се грижи за възрастни хора. Крещеше им в безсилието си да се оправи с всички грижи , от които един болен човек се нуждае, а след това се обвиняваше, че е неприятен човек.

Отслабна и залиня сама тя. „ Болна ли си или болен гледаш “, споделяха приятелките й.

Не желая това за децата си. Не желая в годините, в които техните лични деца ще са пораснали и грижите по гледането им ще са останали зад тила ми, да им „ легна на ръцете “.
 майка и щерка Pixels
Не желая в главите им да се блъскат мемоари от времето, когато съм била младата им и дейна майка с действителността на старостта .

Не желая да ме чакат да си отида, с цел да си отдъхнат. Не желая да извършвам кражба най-хубавите години от живота, който аз съм им дала, с цел да го посветят на мен.

Не желая внуците ми да преминат през същото , през което минахме ние.

Уважението към възрастните не се показва в хранене с лъжица и сменяне на памперси. Обичта не е заробване.

Не съм ги родила, с цел да ме гледат. И те не са ми длъжни да ми върнат грижите , които аз съм положила за тях, тъй като това не е даден заем.
 семейство Pixels
Те са сътворени от любовта сред мен и татко им. Ние не сме произвели гледачи, които да са нашата застраховка за старини.

Искам децата ми да запазят за мен хубавия спомен и когато си отида , да си спомнят общите ни мигове дружно, а не да се борят с тайното възприятие на облекчение, което изпитва всеки, който се е грижил за болен.

Не желая да им споделят когато умра „ Е, отървахте се “.

Още по тематиката
Дръжте родителите си изкъсо Кои майки са по-депресирани За дъщерите с разрушените сърца (На татко ми с любов!)
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР