Благовест Ахилов, който от години живее и твори в Канада,

...
Благовест Ахилов, който от години живее и твори в Канада,
Коментари Харесай

Номинираха българин за най-престижните кинонагради в Канада

Благовест Ахилов, който от години живее и твори в Канада, е получи номинация за Канадските екранни награди. Това излиза наяве от листата с номинациите, разгласен преди дни от Академията за канадско кино и телевизия. Ахилов персонално удостовери новината пред Българска телеграфна агенция.

Това е първа номинация за най-престижните канадски награди за българина, само че не единствената. Благовест има още 11 номинации за американските телевизионни награди „ Еми”.

Благ Ахилов, както назовават сънародника ни в Канада, е част от екипа на кино лентата „ DinoDana: TheMovie”, номиниран за звуков монтаж в конкуренция с колективи, работили по четири други продукции.



Канадските екранни награди са най-престижните оценки за канадските актьори, кинематографи и създатели в развлекателната промишленост.

Това са премиите, които постоянно са дефинирани като канадските награди „ Оскар” и „ Еми”. Сравняват ги и с английските БАФТА и френските „ Сезар”. За първи път се връчват от Академията за канадско кино и телевизия от 2013 година, когато сплотяват предходните обособени призове за достижения в киното и в малкия екран.

Наградите отличават артистичните и механически достижения във филмовата промишленост и продукции на англоезичната телевизия и електронните медии.

Лауреатите на канадските награди ще бъдат оповестени при започване на април.

Congratulations to our nominees for the 2022! The full list is available now at.

Canadian Screen Week 2022 begins Monday, April 4 and we can’t wait to celebrate with you all!
— The Canadian Academy (@TheCdnAcademy)

Кой е Благовест Ахилов

Благовест Ахилов е роден в България. Той е едв на 4 години, когато отпътува с родителите си за Лондон. Пет години по-късно фамилията се открива в Канада, където са към този момент 26 години, описа Благ пред Българска телеграфна агенция.

Завършва висше обучение в университета "Фул сейл " във Флорида, Съединени американски щати. Започва работа като звуков инженер в компанията "Синкинг шип ", Канада. С екипа ѝ той работи по сериала "DinoDana ", който има няколко сезона и е извънредно известен. Номинацията му е за игралния филм, основан върху сериала. Ахилов сътрудничи с част от сътрудниците си от "Синкинг шип " по игралния филм, въпреки към този момент да е фрийлансър и да има свое студио.

"Режисьорът доста държеше да изразим всички нюанси в възприятията на динозаврите от кино лентата ", сподели Ахилов. Затова той и екипът му развиват страстите на героите и посредством звука.

Сега той работи върху седем сериала на стрийминг платформата Парамаунт Плюс. Специалистът има опит от съдействието със стрийминг платформи като Хулу, Нетфликс, Амазон Прайм и други.

Родителите на Благ Ахилов също са актьори – майка му Яна Ахилова е учител по пиано, а татко му Александър Ахилов е художник и образен актьор.

Благ Ахилов постоянно посещава родината си, с цел да види роднините си. "Дядо ми Борислав Владиков има голямо въздействие в живота ми, научи ме на доста неща за родината, историята и наследството ", споделя Ахилов пред организацията. Владиков е публицист, драматург, стихотворец, държавник и издател. Благодарение на привързаността и несекващата връзка с околните и роднините в България, с които непрекъснато поддържа връзка, Ахилов се оправя чудесно с българския език освен говоримо, само че и документално.

"Дядо ми ме научи на толкоз доста неща, само че за жал умря предходната година. Той бе стихотворец и неотдавна библиотека в Благоевград носи неговото име ", споделя Ахилов. Съпругата му Емили е канадка, която е влюбена в България. Двамата желаят скоро да доведат и дъщеричката си Натали в родината на баща си, с цел да се запознае от близко с нейната история и хубост.



Благовест Ахилов, Снимка: Фейсбук

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР