Благотворителната фондация, основана през 2015 г., чийто попечител е владетелят

...
Благотворителната фондация, основана през 2015 г., чийто попечител е владетелят
Коментари Харесай

Най-добрият учител в света получи 1 милион долара

Благотворителната фондация, учредена през 2015 година, чийто настойник е владетелят на Дубай шейх Мохамед ибн Рашид Ал Мактум, всяка година връчва премията за най-хубавия преподавател в света в Глобалната учителска премия. Тази година са подадени 10 хиляди заявки от 179 страни, а размерът на премията е 1 милион $.

Представители от Индия, Австралия, Съединени американски щати, Кения, Холандия, Бразилия, Япония, Аржентина, Англия и Грузия доближиха финала. Но най-хубавият от най-хубавите е преподавател по физика и математика - Питър Табичи от Кения. Церемонията по награждаването се организира в Дубай, а името на спечелилия беше оповестено от артиста Хю Джакман.

Питър преподава в малко африканско село, чиито поданици постоянно нямат най-важното. Въпреки това, неговите възпитаници са известни със своите победи в интернационалните научни надпревари и този факт притегля вниманието на съдиите. Но учебното заведение, в което учат, на пръв взор не би трябвало да печели. В него има по един преподавател за 58 ученика, има единствено един компютър, а с цел да стигнеш до уроците, доста възпитаници би трябвало да преодолеят обилни дистанции, замъглени от дъждовния сезон. Повечето от учениците са от небогати фамилии, сираци. На учебното заведение му липсва задоволително финансиране, тъй че Питър дава 80% от приходите си за развиване – учебни униформи, учебници. Преди 7 години той преподава в частно учебно заведение, а по-късно взема решение да поеме достолепието на францискански медал и да се откаже. „ Тази победа не ми принадлежи: тя показва достиженията на младите мозъци. Тук съм единствено поради триумфа на моите възпитаници. Победата им дава късмет. Това значи, че те нямат граници. ”

Питър споделя, че употребява разнообразни способи за мотивация на учениците, тъй като тайната на триумфа е вярата в личната мощ. Питър учи децата да гледат нещата от разнообразни ъгли. Ето за какво в учебно заведение са известни разнообразни типове планове, където учениците могат независимо да провеждат целия развой и да проучват резултата. Учителят не разделя тези планове на “кой е по по най ”: най-важното е фантазията и самостоятелното взимане на решения. „ Творчеството е доста значимо, изключително в сложни обстановки и при лимитирани запаси “, споделя Питър.

В учебно заведение има научни и креативен клубове и всеки се демонстрира там, където счита, че е подобаващ. „ Когато станат жизнеспособни, креативен и продуктивни в обществото, аз ще съм безусловно задоволен, тъй като съм съумял да им дам тласък и ключ, който отваря техния капацитет по най-вълнуващ метод. “Питър също съумява да се допре до проблемите на толерантността: основава “Клуб на мира ”, където събира представители на 7 етнически групи, хора от разнообразни религии, които посещават неговото учебно заведение.

И какво отговори най-хубавият преподавател на света на въпроса: Как ще похарчите своята премия? На първо място, това са компютърни запаси, развиване на научна лаборатория и нови планове, които могат да бъдат от изгода за хората. Например, Питър желае да научи учениците по какъв начин да отглеждат устойчиви на суша култури и подобен план е жизненоважен за Африка. Интересното е, че съгласно изискванията на фонда спечелилият има избрани отговорности, а премията от 1 милион $ не се изплаща незабавно. Всяка година, за 10 години, спечелилият получава Щатски долар 100 хиляди, би трябвало да остане в специалността 5 години и да бъде световен дипломат на Фондация Варкей – да участва на събития, да поддържа връзка с представители на медиите и да минава образование. (По материали от международния печат)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР