Благоевградският изпълнител напуска добре платена работа в Германия през 90-те,

...
Благоевградският изпълнител напуска добре платена работа в Германия през 90-те,
Коментари Харесай

Изоставен, певецът Васко Лазаров се пропи и умря от инфаркт на 60

Благоевградският реализатор напуща добре платена работа в Германия през 90-те, с цел да бъде един от създателите на фестивала „ Пирин фолк ”
Едва на 60-годишна възраст умря изпълнителят на македонски песни Васко Лазаров. Звездата от най-силните години на фестивала „ Пирин фолк ” издъхва от инфаркт, качвайки се в буса си в благоевградското в село Логодаж. Прилошава му, а пристигналите лекари единствено са установили гибелта му.

Макар кариерата му да не е по този начин дейна, както през 90-те, артистът продължаваше да радостни народа по събори, сватби, празненства. Едно от последните му снимани участия е на градски площад, където пее самичък и в дует с Йорданка Варджийска. Изнасял е концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

Той пробива в Македония с дуетите си с локалната звезда Сузана Спасовска, с която работи сполучливо към този момент повече от 15 години и с която се постановат като „ Балкански дует “. Има издадени 8 независими албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 1992 година печели първа и втора премия на фестивала „ Пирин фест “ , който от идната година се преименува на „ Пирин фолк “. Авторските композиции, с които се показва там,  са едни от шлагерите, тръгнали от сцената на Летния спектакъл в Сандански. Сред тях са: „ Ти, обичана, майка и жена “ и „ Дари, Дари “, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов. През 2000 година дружно с Йорданка Варджийска и песента им „ Нищо не може да ни раздели “ печелят първа премия на журито.

През 2017 година Васко Лазаров бе специфичен посетител на фестивала „ Пирин фолк “ по случай 25-тия му празник. На сцената показа авторската си ария „ Тугино пуста “.

Любопитно е, че заниманията му с музика стартират в рок група, възторг от младежките години. След 1989 година изкарва хляба си по кръчми, дори в чужбина. „ Аз пеех в Нюрнберг, Германия, зимата на 1991 година, в сръбска кафана. Кольо Ваклинов, който беше музикален редактор в Радио „ Благоевград ”, ми се обажда. Не, обаждам му се аз оттова и запитвам по какъв начин е, що е, а той: „ Идвай си, ще вършим фестивал! Такъв, какъвто го говорехме! ” Изкарах още два месеца и се върнах и го започнахме. Един бодлив път беше това, само че въпреки всичко с помощта на него съществуваме ”, споделя Лазаров в юбилейна книга за „ Пирин фолк ”.

Тогава той пожелава от създателя да получи копие от нея на адреса си в Благоевград. Екземплярът обаче се връща в София с обяснението, че към този момент не живее на този адрес. Злите езици приказват, че артистът е претърпял тежък бракоразвод и е напуснал населявания взаимно с жена му парцел, както и че претърпял доста мъчително любовното отчаяние.

В последните години Васко Лазаров се пропива, споделят с тъга феновете му. Все по-често го засичат във очевидно несъответстващо положение. Срещат го по улиците клатушкащ се с бутилка в ръка. Взима пари на заем, които не връща – освен това дребни суми. Има задължения даже към кварталните магазини, където взима ракия и водка на вересия. Негов другар даже го упреква, че му е пробутал подправени 100 евро. Някои даже настояват, че притиснат от безпаричие, е прекарвал с микробуса си бежанци.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР