Blagoevgrad24.bg С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във

...
Blagoevgrad24.bg
С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във
Коментари Харесай

Съдът окончателно: Само пороят е виновен за трагедията в Аспарухово, взела 13 човешки жертви

Blagoevgrad24.bg С определение от 24 август 2018 година Апелативният съд във Варна е почел митинга на Окръжната прокуратура. Той бе подаден против определение на Варненския областен съд, който анулира постановлението за преустановяване на наказателното дело за рисковото наводняване в кв. " Аспарухово “, при което на 19 юни 2014 година починаха 13 души.

Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс. Делото е следено от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжният следствен отдел.

При инспекцията на определението на Варненския областен съд въззивната правосъдна инстанция е приела причините на Окръжната прокуратура, че то е голословно.

За екстремалността на преваляванията в на 19 юни 2014 год. приказват всички информации на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите превалявания на един квадратен метър е била 138,8 литра. За интервала от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на преваляванията са били 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.

И Апелативният съд е приел, че главната причина за настъпилото водно злополучие е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни боклуци, построени постройки по протежението на дерето и в него не са главната причина за фрапантния размер на нанесените вреди на инфраструктурата и домовете, както и за гибелта на 13 починали.

Със своето определение Апелативният съд е отменил определението на Варненския областен съд, с което е било анулирано постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане за наводнението във варненския квартал " Аспарухово “.

Съдебният акт на Апелативния съд не предстои на обжалване.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР