Blagoevgrad24.bg Бизнес асоциация от Слънчев бряг изпрати гневно отворено писмо срещу

...
Blagoevgrad24.bg
Бизнес асоциация от Слънчев бряг изпрати гневно отворено писмо срещу
Коментари Харесай

Бизнес асоциация от Слънчев бряг: Новия закон за шума ще доведе до отлив на туристи в България

Blagoevgrad24.bg Бизнес асоциация от Слънчев бряг изпрати яростно отворено писмо против препоръчаните промени в Закона за отбрана от шума в околната среда. Burgas24.bg го разгласява без редакторска интервенция.

 Бием паника и призоваваме за реакция всички трезвомислещи с тези наши редове!!!

Г-н вицепремиерът Валери Симеонов тихомълком се пробва да пробута за гласоподаване в пленарна зала промени в закона за шума. В момента би трябвало да тече разискване, в което да вземат присъединяване “уж " всички заинтригувани страни. Предложенията му са облечени в едни красиви думи, които още малко и ще провокират трогване, само че са лишени от всякаква логичност и аргумент. Видите ли, те били провокирани от грижата за здравето на индивида. Но в действителност зад тях се крият реваншизъм, провокиран от неуспеха на пиар акциите му през лято 2017г. и най-вероятно поети задължения към група хотелиери.

Промените, които готви, са недомислени, само че за сметка на това сигурно ще доведат до тежки последствия за дребния и междинния бизнес. За следващ път стопаните на заведения за хранене и развлечние са сложени от него пред тежко тестване и съществено предизвикателство.

Всеки, който е заинтригуван, може да се запознае с тях ето тук:  www.strategy.bg - в раздел публични съвещания. Както виждате, в предложенията не се прави разлика сред естествена градска среда и среда в курорти с национално значение, правила за дневен звук и правила за нощен звук. Предложенията са издигнати и обосновани на правилото: " няма звук - няма проблем ".

За този непоколебим господин почивката е единствено здрав сън, тишина и още веднъж тишина... Явно не може да допусне, че хората желаят и да се забавляват по време на почивката си, желаят да слушат музика и да се наслaждават на шоу стратегии!

На първо място, повече от належащо е да се разграничат селищните формирания от курортите с национално значение. Неправилно и нефункционално е да бъдат поставяни всички под един знаменател.

Часовете, в които е налице тотална възбрана за звук, са изтеглени с час по-късно. През тези часове не е разрешено даже и зареждането със стока на стопанските обекти. Тази разлика от един час подсигурява безпорядък в организацията на действието им. Та нали заведенията за хранене и магазини би трябвало да посрещнат първите си клиенти със заредени щандове и подготвени да ги обслужат!?

А какво се случва с нощните прехвърляния на туристи? Автобусите, самите туристи, влачещи куфарите си, те всички подвигат звук. Ще бъдат неразрешени ли? Е, тогава господин Симеонов много работа ще има по установяване на летателните графици на самолетите, кацащи по летищата ни.

Имагинерно, лишено от всякаква логичност и без да е позната сходна процедура в света, е предлагането да бъдат инсталирани уреди за надзор на възможни стойности на децибелите на музикалните уредби в заведенията навън. В доста от случаите шумовият декор надвишава избраните децибели даже по настоящия закон и наредби към него. Така е в лунапарковете, в аквапарковете, та даже и по интензивните пешеходни зони. Тази мярка звучи освен като наказателна за бизнеса мярка, тя лишава и хората от опция за образуване на развлечения навън. А какво се случва с хотелската анимация? Тя несъмнено ще би трябвало да се прави на ухо?!?

Не са планувани никакви варианти за образуване, даже на спорадични такива прояви, като се изключи митингите на политическите партии и публично значими, в очите на властоимащите, прояви.

Дава ли си сметка някой, какъв брой музиканти и актьори ще бъдат лишени от опцията да упражняват специалностите си?!?

Тоталната възбрана на музика след 23:00 ч в откритите заведения е мярка, която ще докара до отлив на тези български и задгранични туристи, които са предпочели да похарчат парите си тук в България. Много по-логично би било основаването на механизъм, съгласно който да се замерва равнището на звук на входа навън или закрито заведение и в случай че надвишава избраните, съгласно нормата, децибели, тогава да бъдат налагани наказания.

Стигнахме и до раздела за глобите и функционалностите по контрола. Тук господин Симионов е развихрил въображението си. Функциите по надзор се разпореждат на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Честито!!! Те и в този момент не могат да се оправят с надалеч по-големи бичове и проблеми като битовата престъпност, трафика на хора, противозаконната сеч по горите, телефонните измами, а в този момент ще им бъдат вменени още спомагателни отговорности! Само че тези нови техни отговорности са една прелестна опция за основаване на корупционни практики.

По пример на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, господин Вицепремиерът планува да бъдат затваряни заведения за избран интервал от време. Категорично държавната хазна е най-големия губещ от сходни наказания! Когато един икономически обект е затворен, той не осъществя доходи, надлежно не заплаща налози, не заплаща работни заплати и осигуровки, не осъществя вътрешен брутен артикул. Предложението за сходна глоба е лишено от каквато и да е икономическа логичност!!!

Сумите, които са заложени като наказания, са мощно повишени по отношение на актуалните и са безусловно непостижими! Въвеждането на сходни наказания, може би цели да аргументи икономическата гибел на дребния и междинния бизнес и по този начин всичко да остане в ръцете на избран кръг огромни хотелиери в обкръжението на господин Вицепремиера. Няма по какъв начин да не се наложи от единствено себе си един подобен извод! Промените, които господин Валери Симеонов желае да направи, са извънредно крайни!

Да, нужно е да се сътвори механизъм за надзор, само че дано той да бъде логически и работещ, тъй че да не се отрази на приходите от туризъм, и изобщо от леката промишленост в страната, и в това време да се реализира стремежи покой за почиващите, било то в хотелите или домовете си.

Колеги, другари и съидейници, апелирам да проявим гражданско схващане и интензивност и да не допуснем това да се случи. На адрес :  [email protected] изпращайте своите възражения,  отзиви, хрумвания и оферти. Нека да покажем, че това не е редно, та нека някой се вслуша в националния глас!!!

С почитание: Учредителите на Бизнес Асоциация Слънчев бряг
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР