Благодетелка дари бащината си къща, за да осигури средства за

...
Благодетелка дари бащината си къща, за да осигури средства за
Коментари Харесай

Благодетелка дари бащината си къща, за да осигури средства за ремонт на храм

Благодетелка подари бащината си къща, с цел да обезпечи средства за ремонт на църквата в родното й село Добри Дял в община Лясковец. Местните поданици към този момент още веднъж имат вяра, че храмът, който от години тъне в забвение и съсипия, може да стане настоящ. Благодарение на благородния жест на 81- годишната Роза Стефанова, която подари наследствения си парцел на кметството за богатството на църквата „ Успение на Пресвета Богородица “.

“Храмът е в окаяно положение и от години е с порутена камбанария, напукани стени и полусъборен покрив”, споделят признателни поданици на Добри дял.

Детството на 81- годишната някогашна учителка е минало в Добри дял. През годините обаче все по-рядко се прибирала в бащината си къща. Наскоро схванала, че църквата е в руини и дружно с дъщерите си решили, че ще дарят единственият си останал парцел в селото на кмета, който да го продаде и със извоюваните пари да бъде изработен ремонт най-малко на покрива.

„ Не може без храм той е дом на всички християни! Най-голямото ми предпочитание е църквата да бъде съхранена, да се укрепи камбанарията и както постоянно е било – заран и вечер камбаната да бие. Голямата ми щерка предложи парцела, който имаме от моя татко, къщурка, дворче, да го предоставим на кмета и той да реши по какъв начин да го употребява за потребностите на християнския дом”, изяснява дарителката.

Кметът на Добри дял Стоян Стоянов споделя, че срещнал добрината на старата жена сега, в който към този момент бил изгубил вяра, че ще може да избави църквата, защото досега нито страната, нито Великотърновската митрополия са помогнали.

„ Бях извънредно сюрпризиран. Жената ме откри в кметството, с такова вдъхновение искаше да подари къщата си, че останах в действителност слисан. Нотариусът беше мнителен към мен и вуйна Розка, само че тя беше просто непреклонна “, показа Стоянов.

Според Петко Петков, гражданин на Добри дял, жестът на Роза Стефанова е трогнал всички.

„ Чест й прави на дамата. Ходя на черква всяка събота и неделя и съм съпричастен, тежи ми, боли ме, че тя е в това състояние”, разяснява Петков.

Хората в Добри дял, които също са съумели дружно да съберат дребна част от парите нужни за ремонт, се надяват да посрещнат идващият си храмов празник в обновената черква.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР