Благодарение на Торинската плащаница италиански професор създаде 3D модел как

...
Благодарение на Торинската плащаница италиански професор създаде 3D модел как
Коментари Харесай

Торинската плащаница разрива: Исус е бил красив, царствен, по тялото му личат 370 рани

Благодарение на Торинската плащаница италиански професор сътвори 3D модел по какъв начин е изглеждал Исус Христос. " Това е тъкмо изображение на Спасителя ", безапелационен е в заключението си Джулио Фанти - професор по механични и термични измервания в университета в Падуа .
Фотокопие на плащеницата (негатив) демонстрира ясно очертанията на мъж с рани по тялото. Според отпечатъка в савана бе изработен тримерен модел на индивида, лежал в него. Снимка: artnet.com/americanpost.news
Експертът учи плащаницата в продължение на няколко години. Според неговите проучвания, Исус е бил човек с невероятна хубост, към 1,78 см висок, с дълга чуплива коса и величествен, възвишен израз.

Проф. Фанти е изброил 370 рани по изображението на Спасителя в Торинската плащаница и е направил догатки за физическото положение на Исус сега на гибелта: „ Христос се е отпуснал внезапно надясно, тъй като дясното му рамо е било доста съществено повредено, освен това на равнище нерви ”, счита преподавателят.

ПЪРВАТА СНИМКА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
Снимка: Телеграф
Освен това Фанти заключава сензационно, че Торинската плащаница е запазила фотография на Иисус Христос сега на неговото възкресение. Това е първата снимка в историята на човечествoто, направена по неведом Божествен път преди повече от 2000 години, твърди изследване на Джулио Фанти. Според неговата догадка коронният (енергиен) разряд е най-вероятното пояснение за образуването на облика на тялото върху парчето лен. В публикация, оповестена в американско научно списание (Journal of Imaging Science and Technology), Фанти написа, че тази съответна форма на електромагнитна сила - идваща от възкръсващото тяло на Исус Христос - може да е формирала изображението. Според учения, с цел да се получи такова изображение, са били нужни десетки милиони волта. „ Или, излизайки от научното поле, това е феномен, обвързван с Възкресението ", споделя професорът.

ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ

Първите исторически сведения за плащаницата са от XIII-XIV век във Франция. През 1988 година радиовъглероден разбор удостовери тази датировка. Но любопитното е, че още тогава - през 1390 година, локален свещеник я афишира за подправена.

Поддръжниците и от двете страни на разногласието настояват, че имат доказателства, които ги поддържат. Ако резултатите от 1988 година са точни, то тогава плащаницата е на към 700-800 години и в действителност няма нищо общо с Христос. Много от учените обаче вземат проби от краищата й, където тя е била поправяна с по-нови части в резултат на пожари и излиняване. Това изяснява, че проучвания по метода с радиоактивния въглероден изотоп С-14, ту потвърждават, че лененият саван датира от преди 2000 години, ту, че е от Средновековието.

РАСТЕНИЯ

През 2013 година обаче италиански учени откриха върху нея нишки, датирани от най-малко IV век. Взети са и проби от спори на растения, открити в парчето плат. Три четвърти от тях съответстват с такива, които порастват в Палестина. Това дава съображение да се твърди, че плащаницата в действителност е била там.

Това проучване обаче също е мощно оспорвано. Проф. Кристофър Рамзи, експерт по въглеродни датировки, поддържа концепцията, че резултатите от проучванията на плащаницата могат да бъдат неправилни заради замърсяване. Той съобщи, че ще се радва на повторния тест, с цел да се получи отговор един път вечно. Ето какво декларира той пред списанието „ Кемистри Уорлд “ (Chemistry World): „ Не мисля, че е доста вярно хората да се въртят в обаян кръг, тъй като имат вяра в разнообразни неща... Бих желал да видя възрастта й дефинитивно доказана “.

БРОНИРАНО СТЪКЛО
Папа Франциск се моли пред реликвата, съхранявана в катедралата Св. Йоан Кръстител в град Торино. Снимка: vaticannews.va
Реликвата се пази зад бронирано стъкло в катедралата „ Св. Йоан Кръстител “ в град Торино и се смята за лечебна. Когато се вади на показ, се извиват опашки. През вековете ту е обявявана за фалшификат, ту за достоверен артефакт. Самият папа Франциск сбито дефинира плащаницата като " икона на човек, обичай и разпнат ", без да загатва категорично Христос.

Поклонничката Пам Муун разяснява следното: „ Дори да е подправена, тя е знак на това, което Библията споделя по толкоз сърдечен метод, че отново за мен тя е скъпа. Но аз имам вяра в нейната достоверност, тъй като през днешния ден даже не можем да стартираме да я копираме, камо ли да създадем такава. Аз персонално имам вяра, че това е покривалото, от което Иисус Христос възкръсна от мъртвите ".

ПРЕДАНИЕТО

Според Библейското поверие Йосиф от Ариматея увил в ленено платнище тялото на Исус Христос, който бил разпнат и умрял на Кръста. Историческите извори свидетелстват, че най-малко до ранното Средновековие плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, само че по-късно дирите й се губят.

През XIV век във Франция в град Троа се появява покров, който като че ли носи отпечатъка на разпнат мъж като фотографски негатив. Вярва се, че това е самият Иисус Христос. Реликвата е дарена от рицаря Жофроа дьо Шарни, който съгласно писмени сведения я принася в подарък на абатството, което основава до града. Там се случвали доста чудеса. Графовете от рода Дьо Шарни съхраняват светинята до 1452 година, когато внучката на Жофроа - Маргарита дьо Шарни, я подарява (или продава) на Савойския държател Людовик I и жена му. От този миг плащаницата става благосъстоятелност на Савойската династия.

Въпреки подозренията Торинската плащаница се трансформира в световен феномен през 1898 година. Тогава фотографът Секондо Пиа я снима и проявявайки кино лентата, вижда очертанията на мъж върху нея. Оттогава парчето плат с размери 4,35 м на 1.10 метра се трансформира в една от най-тачените и загадъчни реликви на планетата.

За вярващите плащаницата е божествено доказателство за това, че Христос е възкръснал от гроба. Реликвата има жълтеникаво-кафяви петна, които образуват изображение на голо мъжко тяло. Петната носят информация и за мъчения - кръвта и раните тъкмо съответстват с раните, които Божият наследник е получил преди физическата си гибел.

СИМЕОН Я ДАРИ НА ВАТИКАНА
Симеон II се среща с папа Йоан-Павел II в Лисабон през 1982 година малко преди да подари Торинската плащаница на Ватикана. Ikr;ud& канцелария на цар Симеон
Дълги години реликвата е благосъстоятелност на Савойската династия, която през 60-те и 70-те години на ХІХ век сплотява Италия. През 1983 година българският цар Симеон Сакскобургготски подарява плащаницата на Ватикана, като я предава на папа Йоан Павел II.

Така Симеон II извърши волята на своя вуйчо - последния италиански крал Умберто ІІ Савойски (брат на кралица Йоана, майка на българския монарх). До ден сегашен Симеон Сакскобургготски заобикаля да приказва за този жест, само че един път показа следното: " Трябваше пръв да сложа подписа си и не можех да овладея треперенето на ръката си, защото с този акт се слагаше завършек на близо 530-годишния интервал, в който Савойската династия бе собственичка на Светия покров ".

Източници: Телеграф, 168 часа, vaticannews.va, pravoslaven-sviat.org
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР