Благодарение на своите климатични условия – продължителен сезон от март

...
Благодарение на своите климатични условия – продължителен сезон от март
Коментари Харесай

Министър Николов: България разполага с отлични условия за развитие на соларна енергия

Благодарение на своите климатични условия – нескончаем сезон от март до октомври с дълго слънчево греене и повече от 14 часа на ден с съществуване на слънчева светлина - България разполага с отлични условия за развиване на слънчева сила. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на полемика в границите на годишния конгрес Solarpower summit 2022, който се организира в Брюксел. Министър Николов дава отговор на въпроси, свързани със зависимостта на Европа от вноса на фосилни горива от Русия, както и вложенията във ВЕИ, и по-конкретно - в слънчева сила, и по какъв начин те могат да улеснят постигането на енергийна самостоятелност на европейските стопански системи.

Увеличаващата се геополитическа неустановеност поради военните дейности в Украйна, дружно с неналичието на предвидимост поради сериозната волатилност на енергийните цени, слагат съществени провокации пред европейските стопански системи и енергийни браншове, акцентира министър Николов.

В тези условия основни са координираните старания и взаимност в отговор на рецесията. Те включват краткотрайна рамка в помощ на националните бюджети и разнообразни механизми за повишение сигурността на енергийните доставки. В допълнение към това, въвеждането на стопански ефикасни решения на национално ниво, също е от изключителна значимост, акцентира министър Николов.

В този подтекст развиването на слънчевата сила като фактор за повишение на енергийната самостоятелност, е от изключително значение. За българското държавно управление развиването на ВЕИ, и в частност – на слънчевата и вятърната сила, е сериозен приоритет.

Екологично чистата, ефикасна и сигурна сила е от решаващо значение за продуктивността, конкурентоспособността и растежа на българската стопанска система, акцентира енергийният министър. Той напомни, че нашата страна е главен производител и експортьор на електрическа енергия в района и играе значима роля за обезпечаване на енергийния баланс на Балканите.

Въпреки енергийната рецесия, българското държавно управление поставя съществени старания за привличане на вложения във възобновими източници и енергийна успеваемост.

В отговор на актуалната рецесия с високите енергийни цени българското държавно управление отдели повече от 2 милиарда евро в помощ на битовите и индустриалните консуматори, напомни още министър Николов. По неговите думи, вложителите правят оценка високо напъните на държавното управление в тази посока. Очакваме тази оценка да се материализира в съответни вложения за развиването на българския енергиен бранш, заключи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР