Благодарение на координирания подход, който успяхме да изградим на ниво

...
Благодарение на координирания подход, който успяхме да изградим на ниво
Коментари Харесай

Мария Габриел: Наблюдава се тенденция за все повече дезинформация на местно ниво

Благодарение на координирания метод, който успяхме да изградим на равнище Европейски Съюз, не станахме очевидци на огромна огромна офанзива, обвързвана с дезинформация по време на евроизборите. Това съобщи в студиото на Сутрешен блок на Българска национална телевизия еврокомисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. За сметка на това виждаме, че тези които си служат с дезинформацията доста развиват своите техники и започваме да следим една наклонност за от ден на ден съсредоточване върху акции за дезинформация на локално равнище, визиращи общности от хора, което е доста по-трудно и за намиране и противопоставяне, добави тя.

Ще забележим дали по-нататък това ще се трансформира в огромна наклонност, сподели Габриел и заяви впечатляващи числа.

За последните 5 месеца Гугъл е премахнал над 3,39 млн. Yutube канала, които не дават отговор на политиката им за спам или достоверно наличие. Фейсбук е премахнал над 2 милиарда подправени профила, посредством които се популяризира дезинформацията. А Twitter е премахнал над 77 млн.

" Виждаме какъв брой е значимо да се усъвършенства тази политика за бистрота и за спонсорираното наличие, и за политическата реклама. Сега би трябвало да отидем по-надалеч и да навлезем към тематичните дезинформационни акции ", сподели еврокомисарят.

" За мен има две неща, които желая да развия. Най-напред европейска мрежа от така наречен доверени проверители на информация. Ние стартирахме през март, само че за момента ги имаме единствено в 14 страни членки на Европейски Съюз на 11 езика. Все още има потребност да се усъвършенства тази съгласуваност сред платформите и данните, с цел да може така наречен факт чекъри да правят по-бързо своята работа дружно с научните откриватели и медиите ", сподели тя.

По думите на Мария Габриел Европейската група на регулаторите занапред ще имат своята роля. За част от тях тематиката не е нова, само че за други е непозната. За да могат да се намесят обаче имат потребност от запас. Наесен ще се разпознават ограниченията, които може да се отиде и по-далеч.

По думите на Габриел ще продължат също всички начинания, свързани с медийната просветеност.

По отношение на цифровата стратегия за Западните Балкани. Габриел съобщи, че от 1 юли започват понижените цени - историческо съглашение сред 6-те сътрудници от района. Продължава работата за гласовите позвънявания и есемесите, където е даден един времеви период от 3 години. Работи се сега по киберсигурност. Има концепция за основаване на районна академия по киберсигурност. Вече има над 20 цифрови иновационни хъба, тъй като има нужда да няма приключване на мозъци на младежите в района, сподели още Габриел.

" Би ми се желало тези пари, които успяхме да отделим по капиталовия фонд за Западните Балкани, които са от порядъка на 30 млн. евро, в този момент да бъдат употребявани за достъп до интернет на по-труднодостъпни райони - селските и отдалечените ", сподели още еврокомисарят по цифрова стопанска система и общество.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР