Благочестие, дълголетие и - за британците - усещане за стабилност

...
Благочестие, дълголетие и - за британците - усещане за стабилност
Коментари Харесай

Елизабет и Виктория: Две кралици, които не бяха определени да носят короната

Благочестие, дългоденствие и - за британците - чувство за непоклатимост измежду историческите премеждия: царуването на Елизабет Втора има доста общи неща с това на фамозната ѝ прапрабаба Виктория.

При раждането им нито Виктория, нито Елизабет не са били избрани да носят короната с оглед мястото им в реда на наследяването. Изпълниха обаче почтено ролята, която като че ли бе им се изплъзнала, и след изключително продължителни царствания са считани за същинско олицетворение на английското великолепие.

И двете бяха " извънредно съзнателни дами със мощен дух, решени да дадат най-хубавото от себе си ", изяснява за Агенция Франс Прес писателят Андрю Джимсън.

Стилът, присъщ за царуването на Елизабет Втора, учреден върху възприятие за дълг, без да се изяснява, нито оплаква ( " Never explain, never complain " ), бе директно въодушевен от този на популярната ѝ предшественичка, властвала старателно над Обединеното кралство в течение на недостижимите за тогавашните монарси 63 години и 216 дни.

Дотам, че когато Елизабет Втора най-после счупи този връх по дългоденствие на трона, още веднъж надви методът " преди всичко е дългът " - кралицата едвам загатна един път за това при откриването на жп линия на 9 септември 2015 година

Това е жалон, който " в никакъв случай не се е надявала " да стигне, простичко съобщи тя, поставила като леко мигане брошка с диаманти, носена в миналото от кралица Виктория.

" Сериозен морал "

Единствено дете на принц Едуард, четвъртия наследник на крал Джордж Трети, при раждането си през 1819 година Виктория заема едвам пето място в реда за заместничество на престола.

Но по-големите братя на татко ѝ, в това число двамата, попаднали на трона, умират, без да оставят законни наследници - по този начин през 1837 година короната получава Виктория едвам на 18 години.

И младата кралица, подкрепяна от своя министър председател лорд Мелбърн, се заема да промени механизмите на монархията, с цел да ѝ вдъхне ненапълно моралистична визия.

Твърде строгият морал на суверенната владетелка дотам отразява атмосферата на това време, че най-после историците кръщават епохата с името ѝ. Викторианската ера се разказва и като интервал на огромен прогрес в промишлеността, науката, културата, а и в колониалните завоевания - към момента я считат за апогея на Обединеното кралство.

" Престолът, на който се възкачи Елизабет, остана онази имперска институция, каквато бе станал през последните десетилетия от царуването на Виктория ", разсъждава в " Гардиън " Дейвид Канадайн. Царуването ѝ обаче мина под знака на " девикторианизация на Англия и смаляване на империята ѝ ", прибавя той.

" Строго благочестие "

През времето на Елизабет Втора Британската империя, унищожена и с труд отърсваща се от Втората международна война, губи главната част от колониите си.

Истинско предизвикателство, което кара младата кралица, заела трона през 1952 година на 25-годишна възраст, да потърси опора в лицето на Уинстън Чърчил, първия от общо 15-те й бъдещи министър председатели. Защото напълно като Виктория Елизабет не е избрана да стане монарх още с раждането си през 1926 година

Очаква се короната да иде при чичо ѝ Едуард Осми. Той се възкачва на трона през 1936 година, само че за всеобща изненада същата година абдикира, с цел да се ожени за Уолис Симпсън, жена с два развода зад тила си. Тогава крал става брат му, бащата на Елизабет - Джордж Шести, което трансформира десетгодишната принцеса в наследничка на короната.

Също като далечната си предшественичка новата кралица доста се осланя на християнския морал. Елизабет и Виктория споделят една " демократична и земна християнска религия, изразявана със строго, само че скромно благочестие ", написа в сп. " Спектейтър " Ричард Чартърс, някогашен свещеник на Лондон. 

След гибелта на брачна половинка си принц Филип през 2021 година Елизабет Втора се появява по-рядко пред аудитория, както прави и Виктория след гибелта на своя мъж приц Алберт Сакскобургготски през 1861 година

Съвсем като своята прапрабаба, чието име носят през днешния ден градове, територии, планини, езера и здания по цялото земно кълбо, Елизабет вписва името си в международния пейзаж - от обширни зони в Антарктика до канадски острови, без да забравяме най-големия боен транспортен съд на Англия. 

И едно последно мигане: по време на държавното ѝ заравяне през днешния ден ковчегът на Елизабет ще бъде положен върху оръдейния лафет, употребен за Виктория.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР