Бизнесменът Кирил Домусчиев в крайна сметка ще трябва да плати

...
Бизнесменът Кирил Домусчиев в крайна сметка ще трябва да плати
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев плаща 52 милиона лева неустойка!

 Бизнесменът Кирил Домусчиев в последна сметка ще би трябвало да заплати 52 млн. лева наказателна клауза по контракта за приватизация на Параходство " Български морски флот " - БМФ. Това демонстрират окончателните сметки на Агенцията за приватизация, която неотдавна се трансформира в Агенция за обществените предприятия и надзор.

Сумата ще бъде предявена от организацията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за несъблюдение на планувания по контракт средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10-годишен следприватизационен интервал.

Начислена е и наказателна клауза за неспазване на междинния брой служащи, която е платена. Изискването за размер на вложенията е било надвишено с 14 млн. лева, само че с тях не може да се приспадне дължимото по другия ангажимент, оповестява " Капитал ".

Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ станаха благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Цената беше 440.1 млн. лева През лятото на 2016 година се разбра, че условията за тонаж и плавателен състав най-вероятно няма да бъдат изпълнени и купувачът изиска от Арбитражния съд при БТТП те да се трансформират поради рецесия в корабния бизнес. Гласност на случая пък даде тогавашния вицепремер Валери Симеонов. Домусчиев в последна сметка загуби делото за смяна на приватизационния контракт във Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР