Бизнесът сигнализира за злоупотреба за обезщетения и фиктивни назначения във

...
Бизнесът сигнализира за злоупотреба за обезщетения и фиктивни назначения във
Коментари Харесай

По 1800 лева на месец, без да работиш: Българската схема с обезщетения за „френската безработица“

Бизнесът алармира за корист за компенсации и фиктивни назначения във Франция.

„ Тази скица не е нова. Преди да бъде „ френска безработица “, беше „ испанска “. Тя се практикува от няколко години поради дефицити в европейското законодателство. Според регламента компенсациите за безработица могат да бъдат преместени от една страна в друга. Българските жители, които практикуват тази скица, се възползват от този правилник “. Това разяснява в „ Тази заран “ Добрин Иванов, Изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Нуждата на българските работодатели от висшисти нараства с 26,8%

Той изясни и методът, по който всичко се случва.

„ Български жители пътуват проведено от медиатори във Франция, като биват назначавани фиктивно за две-три седмици във френски предприятия, с цел да могат да получат право на обезщетение при безработица. След това им се приключват договорите и получават уверение – европейски формуляр, който им дава право да получават обезщетение в друга страна член на Европейски Съюз. Връщат се в България, записват се в бюрата по труда и получават обезщетение на база на последното си заплащане. Имайки поради минималната заплата във Франция, това се равнява на оптималното обезщетение за безработица в България. Тези хора получават в границите на три - шест, до 12 месеца обезщетение, което за тази година е 1800 лв., а за идната ще бъде 2250 лв. “, разяснява Добрин Иванов.

С началото на образователната година най-голямо е било търсенето в региона на образованието

„ Тук с изключение на ощетяване на българската и европейската обществена осигурителна система има и нещо друго – тези хора, които се връщат в България, получават тези пари, само че стартират да работят без контракт, на черно “, изясни още той.

Според Добрин Иванов има забъркани и доста лица, които изготвят лекарски експертизи - с цел да се подсигурява, че хората, възползвали се от схемата, не могат да стартират работа незабавно.

„ Има цели региони, в които се практикува тази процедура – Разлог, Гоце Делчев, Търговище, Мадан. Там е по-често срещано “, уточни още той.

На този декор от Агенцията по заетостта оповестиха, че безработицата понижава

Според него самите френски компании също получават пари в тази скица, а след диалог с испанския дипломат в Испания тя е била прекратена.

Какво още изясни Добрин Иванов и какво разяснява по тематиката заместник-кметът в община Разлог Христо Зайков – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР