Бизнесът може да участва в промяната на икономическия облик на

...
Бизнесът може да участва в промяната на икономическия облик на
Коментари Харесай

Велев: На миньорите да не им дават 36 заплати накуп, а добавки щом започнат нова работа

" Бизнесът може да взе участие в смяната на икономическия образ на въглищните райони с даване на нови качествени работни места и вложения в посока въглеродна индиферентност и кръгова стопанска система. Заради това поискахме и срещата с премиера и министъра на енергетиката, с цел да се даде рестарт на самодейността за набиране на капиталови планове. Приканваме всички сътрудници вложители от страната и чужбина до 6 ноември да заявят капиталови планове.

Това сподели в студиото на " Добро утро, Европа “ Васил Велев – ръководител на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал. Той посочи, че става въпрос за вложения в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, както и в прилежащите на въглищните райони общини в прилежащите области.

Няма да има никакви проблеми с намирането на работа на освободените във въглищните райони служащи и експерти. Проблемът е с нивото на тяхното заплащане.

Велев уточни, че в икономическа активност " рандеман на въглища “ междинният застрахователен приход е 2873 лева, до момента в който за страната приблизително е 1428 лева

" При тази обстановка доста мъчно може да се откри работно място със сравним приход. Трябва да се насърчат служащите да си търсят друга работа, като известно време им се изплащат такива добавки “, счита представителят на бизнеса.

Вместо да им се дават 36 заплати вкупом, с цел да не работят, би трябвало да им се заплаща към заплатата, когато и в случай че работят, тъй че да няма спад на приходите им, когато те си сменят работата.

" Така те ще бъдат насърчени да си търсят друга работа, а не да чакат да ги съкратят “, добави Велев.

Той добави, че навсякъде в България има голям дефицит на работна ръка, а в Маришкия басейни работят 12 хиляди души.

По думите на Велев би трябвало да бъдат отпуснати и средства за преквалификация на работещите във въглищните централи.

" Стара Загора е региона с най-ниска безработица. Там има добре развита промишленост – машиностроене, електротехника, строителство, IT. Всичките предприятия в тези браншове средносрочно и дълготрайно изпитват апетит на човешки запаси “, уточни той.

По неговите думи себестойността на силата от въглища е под 100 лева, а пък с квотите става над 300 лева

" Рискът от отдръпването на териториалните проекти е да се изгубят 3 милиарда лв., които са планувани за подкрепяне на служащите и вложения в районите “, разяснява Велев.

" Никой политик не е почтен за обстановката, в която се намираме сега. Трябваше до 2019 година да бъде направен механизъм за потенциали и да се създадат търгове и сключат дълготрайни контракти. Така че да могат да работят тези централи и след 2025 година, получавайки държавна поддръжка. В Полша ще работят до 2049 година “, означи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР