Бизнесът желае служителите също да заплащат осигуровки.Бизнесът предлага страната да

...
Бизнесът желае служителите също да заплащат осигуровки.Бизнесът предлага страната да
Коментари Харесай

Бизнесът настоява държавните служители също да плащат сигуровки

Бизнесът желае чиновниците също да заплащат осигуровки.Бизнесът предлага страната да спре да заплаща 100% от осигуровките на чиновниците.

Това е посочено в мнение на Българската стопанска камара (БСК) във връзка проектобюджетите за идната година.

В момента всичките вноски на държавните служители за пенсия и безработица, както и за запазване на здравето, са за сметка на държавния бюджет.

В частния отрасъл осигуровките са разпределени в сходство 60/40, като по-големият дял е за сметка на работодателя. Допълнителното финансиране за по-високи заплати в обществения отрасъл следва да е обвързано с промени и осъществено по-високо качество на публичните услуги “, се споделя в позицията на БСК.

Припомняме, че в проектобюджета на Асен Василев са заделени към 2 милиарда лв. за нарастване на заплатите на държавната администрация.

БСК също по този метод не утвърждава мечтаното покачване на оптималния осигурителен доход. То още един път се случва без утвърден механизъм, за какъвто се приказва от няколко години насам.

Размерът на оптималния осигурителен доход следва да се преглежда в неговата взаимовръзка със междинния осигурителен доход, автоматизираното нарастване на минималната работна заплата,

размерите на минималната, междинната и оптималната пенсия “, прибавя стопанската камара към позицията си.

Според БСК продължаващата експанзивна фискална политика може да постави под съмнение присъединяване на България в еврозоната от началото на 2025 година

В тази връзка, БСК предлага акцентът на бюджета за експанзивна проинфлационна фискална политика да бъде преосмислен и ограничен в условията на нисък икономически прогрес и ниска работливост.

Притеснение в БСК буди и плануваното ненадейно повишение на дълга, което поставя под съмнение темпа на икономически прогрес и успеваемостта на публичните разходи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР