Бизнесът излиза на протест заради високата цена на тока. Това

...
Бизнесът излиза на протест заради високата цена на тока. Това
Коментари Харесай

Бизнесът се готви на протест заради цената на тока

Бизнесът излиза на митинг поради високата цена на тока. Това разгласи в " Още от деня " ръководителят на една от огромните работодателски организации у нас - Васил Велев. По думите му, цената на тока е непостижима за фирмите и взетите до този миг ограничения от държавното управление са незадоволителни.

Междувременно служебният министър председател Стефан Янев разгласи, че следва да бъде основана нова енергийна борса, както и частни такива. Цените на тока на борсовия пазар у нас не престават да порастват.

" Ние сме още веднъж първенци, рекордьори освен това с републикански връх като цената доближи 211 евро за мегаватчас като в светлата част на деня, цените бяха над 500 лв. за мегаватчас ", разяснява Велев.

По думите на работодателя резултат не е дала и мярката на държавното управление да раздели огромни количества ток на дребни. Напротив това нанесло вреда на АЕЦ Козлодуй.

" Около 30 търговци и седем предприятия купиха количества на борсата - седемте предприятия, които купиха количества купиха към една пета от потреблението си, другите четири ги купуват още веднъж от пазара ден напред ", сподели още ръководителят на АИКБ.

По време на среща на бизнеса с държавното управление, служебният енергиен министър разгласи, че се приготвят още ограничения, свързани със свободния пазар.

" Със законови промени ще дадем опция да се лицензират повече от една тържища, което основава конкуренция, което пък от своя страна ще усъвършенства предлагането на най-различни артикули - тогава няма да се питаме за какво няма дълготрайни, а са единствено ден напред ", сподели енергийният министър Андрей Живков.

Тема на срещата през днешния ден беше и затварянето на въглищните централи у нас. Брюксел изисква от България да даде точна дата посредством проекта за възобновяване и развиване.

" В проекта е планувана 2038 година, служебният кабинет към момента не е изоставил разновидността и договаря и друга дата 2040 година като допускам, че това ще бъде ясно до края на тази седмица ", съобщи министър председателят Стефан Янев.

Протест поради закриването на мините ще проведат синдикатите в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР