Бизнес климатът се влошава през септември във всички сектори като

...
Бизнес климатът се влошава през септември във всички сектори като
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава

Бизнес климатът се утежнява през септември във всички браншове като най-голямо е понижението на индикатора в индустрията. Месец по-рано също имаше намаляване, само че тогава мениджърите в промишлените компании бяха единствените оптимисти.

Несигурната икономическа среда е главният проблем пред бизнеса, а мениджърите чакат през идващите шест месеца положението на фирмите им да се утежни. Мениджърите не възнамеряват покачване на цените като се изключи търговията на дребно, където има такива упования, въпреки и измежду дребна част от търговците

Показателят понижава с 1.8 пункта по отношение на септември, а в индустрията - с 2.8 пункта след септемврийски растеж от 1.9 пункта.

Шефовете на индустриалните компании са скептични за развиването им през идващите шест месеца. Въпреки нарастването на поръчките през последните три месеца и увеличеното натоварване на мощностите с 0.8 пункта до 75.5%, те предвиждат, че индустриалната интензивност до края на годината ще се намали и че ще имат остатък от мощности.

Несигурната икономическа е проблем за половината мениджъри в индустрията, а дефицитът на работна мощ - за близо 30 на 100.

С приближаването на зимния сезон в строителството бизнес климатът понижава с 1.6 пункта основно заради неподходящите прогнози на бизнесмените за активността и за поръчките през идващите шест месеца.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ са съществени проблеми.

Понижението в търговията на дребно е с 1.1 пункта по отношение на септември. Въпреки упованията за предновогодишно раздвижване, прогнозата за идващите шест месеца е неподходяща.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса остават конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи усилване на отрицателното влияние на първите два фактора.

Бизнес климатът в услугите понижава с 0.6 пункта макар предстоящото повишаване на търсенето през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да бъдат главните спънки за активността в бранша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР