„Бийте ги, докато им сложи белезници“ – тази заповед чул

...
„Бийте ги, докато им сложи белезници“ – тази заповед чул
Коментари Харесай

Потресаващ разказ за полицейско насилие: Бийте ги, докато им сложим белезниците


„ Бийте ги, до момента в който им постави белезници “ – тази заповед чул студентът Евгени Марчев, който пострада от полицейко принуждение във втория ден от антиправителствените митинги. Пред БиТиВи през днешния ден той описа потресаващи детайлности за отношението на част от униформените, които са охранявали митингите предишния петък.

Пребиха ни и след това ни снимаха като ловни титли, описа в предаването " Лице в лице " младият мъж, който бе признат в „ Пирогов “ с комоцио.

Той няма обвинявания, не е и арестуван все още. Разпитван е единствено като очевидец. От Министерство на вътрешните работи не изясняват за какво са го арестували. Твърдят, че по случая тече инспекция, а резултатите от нея би трябвало да са ясни другата седмица. Побоят бе сниман от голям брой камери и довете до апели за оставка на вътрешния министър.

В идващите няколко дни от Министерство на вътрешните работи направиха всичко допустимо, с цел да обяснят, че чиновниците им на митинга са инструктирани да не употребяват принуждение, даже когато против тях е проявена експанзия.

Марчев описа, че не е бил в първите редици на митинга. Арестуван е, откакто се е опитал да помогне на паднал човек. Той изгубил равновесие при конфликта на протестиращите с полицията. Вместо да се отдръпна обратно, каквато била полицейската заповед, той тръгнал към падналия. Така се оказал лице в лице с служителите на реда. Вдигнал ръце, с цел да покаже, че не е нападателен.

Чух един глас на един, може би от управителните чиновници, който провежда тези служители на реда. Той сподели: " Хващай го тоя ", описа Марчев.

„ Бийте ги, до момента в който не им сложите белезници ", била заповедта, която чул Евгени.

Сякаш това е един принцип в правораздаването у нас - да те бият, до момента в който не ти сложат белезници. Накрая бяхме нахвърляни 6-7 души като трупове в камионетките. Плюеха ни, подритваха ни. След като ни сложиха белезници, пристигна ново разпореждане - към този момент не можете да ги биете.

Евгени продължи с описа за ареста в Трето районно, където отношението към тях е по-човешко. „ Когато бусът пристигна да ни води, пристигна един служител на реда ухилен, имаше едно страдание, споделяше - момчета, умерено, няма да има повече пердах. “

Но арестантите са подложени на безчовечен условия – в конюнктура на зараза те са затворени петима в арест с кревати за двама души. Не им е давана храна и вода, макар че родителите на Евгени са донесли хранителни запаси за всички. Марчев цяла нощ се моли за кола за спешна помощ, тъй като има съществени пострадвания и компликации с дишането, само че такава му е отказвана. Чак сутринта е извикана „ Бърза помощ “, той е прегледан и откаран в неврохирургията в „ Пирогов “.

" Няма юрист, няма родител, няма телефон. До тоалетна с защита. Снеха ми показания като очевидец, против мен няма повдигнати обвинявания. И аз споделям какво се е случило с Цвети. А служителят на реда ми вика – нямам място на листа да го запиша “, описа още Евгени Марчев.

Той е уверен, че полицейското принуждение в идващите нощи е предотвратено с помощта на разкриването на тези събития посредством любителски видеозаписи.

„ Полицаите единствено от боязън, че ги снимат, престанаха. По никакъв метод не съм изумен от протичащото се. Полицейското принуждение не е казус и е нещо обикновено за нашите ширини “, добави Евгени Марчев. „ Ако не се направи промяна, тези неща ще продължат “.

За него крайната цел на митинга е оставка на цялото държавно управление и основния прокурор Иван Гешев. Той прикани към кротичък митинг и неконфронтиране с органите на реда.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР