Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов е

...
Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов е
Коментари Харесай

Одит: Костадин Ангелов взел Александровска на плюс, оставил я затънала в дългове

Бившият здравен министър от държавното управление на ГЕРБ Костадин Ангелов е поел през 2013 година Александровска болница с положителни финансови резултати, само че по-късно под негово ръководство лечебното заведение натрупва обилни задължения. Това са част от изводите на одитен отчет, публикуван от Министерството на здравеопазването.

В известието се напомня, че Ангелов „ е назначен от държавното управление на ГЕРБ “ за шеф през 2013 година, като миналата 2012 година е приключена „ с позитивен финансов резултат “ и без просрочени отговорности.

„ Само за последната 1,5 година от ръководството на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болничното заведение натрупва загуби в размер на 10 621 000 лева Натрупаната загуба до месец юни 2021 година доближава до 69,8 млн. лева В резултат на трайната наклонност на осъществени от лечебното заведение чисти загуби, личният капитал се намалява значително, като от 22,8 млн. лева към края на 2016 година, спада на 3,9 млн. лева към края на 2020 година “, показват от Министерство на здравеопазването.

От одита излиза наяве, че растежът на отговорностите към снабдители за лихви и такси с близо 20 млн. лева се дължи на удължени просрочия с спомагателни съглашения: „ Обратно на комерсиалната логичност, при договарянето на разсрочване на дълга, болничното заведение освен не го е понижила, само че е поела нови отговорности във тип на лихви в извънредно огромни размери “.

Като образци за неизгодни съглашения са изредени такива с рента за веселба и спомагателни 12,5% наказателна рента върху неплатената част или различен със 17-23% лихви на годишна база.

„ В продължение на години шефът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни съглашения за разсрочване, с които е нараснал дълга на болничното заведение. Вместо това, на фона на негативните лихви в банковия бранш и опцията за договаряне на банкови заеми с лихви от 2-3 %, той е можел доста да редуцира дълга към снабдители. Ангелов освен е сложил болничното заведение в тежко финансово положение, само че в този момент ориста и зависи от благоволението на кредиторите ѝ “, акцентират от здравното министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР