Бившият здравен министър Илко Семерджиев очаква Националната здравна стратегия да

...
Бившият здравен министър Илко Семерджиев очаква Националната здравна стратегия да
Коментари Харесай

Илко Семерджиев очаква депутатите да върнат Националната здравна стратегия

Бившият здравен министър Илко Семерджиев чака Националната здравна тактика да бъде върната от Народното събрание , тъй като " тюрлюгювечът не е бистър ".Това заяви той пред БНР и посочи:

" В основата на тази тактика, която е импортирана в Народно събрание, е онази, която беше върната при започване на годината. Не имам вяра, че депутатите ще се примирят с сходно официално връщане на текстовете. "

Припомняме, че Националната здравна тактика , която е с небосвод 2030 година, беше качена на уеб страницата на Народното събрание при започване на месеца. Предстои да стартира разискването й в другите комисии. След гласуването й в Народното събрание, тя би следвало да зададе посоката за развиване на опазването на здравето в идващите 7 години. Реализирането на тази тактика се базира на сума от над 101,5 милиарда лева

По думите на Семерджиев първата върната тактика при започване на годината е един " недоносен документ ". Според него и актуалната е просто един текст, който не дава никаква визия от кое място идваме, какво е положението сега и къде желаеме да отидем през 2030 година

" Прогнозата ми не е добра " , сподели още Илко Семерджиев.

Той е на мнение, че, с цел да се проследят процесите, трендовете, да може да се сложи действителна " диагноза " и да вървим към визия за бъдещето, на нас ни трябват сравнителни таблици и диаграми. " На нас ни трябват данни от най-малко 20 години обратно, с цел да забележим какво се е трансформирало и какво се нуждаем да променяме, добави някогашният министър на опазването на здравето.Covid-19​_
 Българите привикват с електронното опазване на здравето
Българите привикват с електронното опазване на здравето

Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани за по-малко от година

Илко Семерджиев уточни още, че документът демонстрира тежка небрежност и официално отношение към подобен стратегически документ, който би трябвало да бъде основа за последователност сред другите държавни управления, които ще ръководят до 2030 година Той напомни, че през 2021 година финансовите разноски в бюджета на здравното министерство са били 74 млн. През 2022 година са паднали на 55 млн. За тази година са планувани 32 млн.

" За каква приоритетност приказваме в опазването на здравето? Имаме съвсем 3 пъти понижение в финансовите разноски през Министерство на здравеопазването " , прецизира някогашният здравен министър.

Семерджиев напомни още, че през 2024 година се е предвиждало за опазване на здравето да бъдат заделени 5,1% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето. По думите му действителната стойност възлизала на 4,9% .

Семерджиев дефинира актуалното финансиране на опазването на здравето като дефицитно и посочи, че най-отрицателното нещо в тази тактика е, че " изобщо не се преглеждат проблемите и поуките от пандемията .

Според него това би трябвало да бъде предмет на задълбочено разглеждане и взимане на ограничения.
 Е-здравеопазване: Нов стадий в надграждането на здравно-информационната система
Е-здравеопазване: Нов стадий в надграждането на здравно-информационната система

Ще се следи за дефицит на медикаменти, приготвя се модул за майчино и детско здравеопазване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР