Бившият защитник и треньор на ЦСКА Милен Радуканов бе сред

...
Бившият защитник и треньор на ЦСКА Милен Радуканов бе сред
Коментари Харесай

Радуканов: Никой няма да съди ЦСКА за титла с грозна игра

Бившият бранител и треньор на ЦСКА Милен Радуканов бе измежду гостите на провелото се на 5 май във Военния клуб в София празненство за 75-годишнината на клуба. „ Тема Спорт “ потърси експерта, спечелил Купата и Суперкупата на България отпред на алените, с цел да опише усещанията си за събитието и да разяснява настоящата обстановка в Борисовата градина в навечерието на старта на плейофната фаза в шампионата. Милен Радуканов е някогашен съотборник в ЦСКА с един от изпълнителните шефове на клуба – Филип Филипов.

Г-н Радуканов, присъствахте на тържеството по случай 75-годишния празник на ЦСКА, кой насочи поканата към вас?
– Филип Филипов ми се обади, с цел да ме предложения, както беше и за коледното празненство преди няколко месеца. Видяхме се преди този момент и на мача с Лудогорец, говорихме си и по-късно получих позвъняване от него за това хубаво събитие.

Какви са усещанията ви от празника?
– Събитието беше доста прелестно. Радващото е, че бяха поканени митове освен на футбола, а и на останалите спортове. Имам щастието да се познавам с множеството от тях. Защото знаете, че през годините ЦСКА има олимпийски, международни и европейски медалисти във всички спортове, тъй че атмосферата беше страхотна. Имаше и представители на футбола от по-старото потомство, от междинното, а и от по-новото. Видях се със остарели другари. Лъчо Танев да вземем за пример, с който сме играли дружно и не се бяхме виждали от дълго време. Домакините от управлението на клуба се бяха погрижили и всички си изкарахме доста хубаво.

Споменахте мача с Лудогорец. ЦСКА като че ли не заслужаваше да загуби в тази среща…
– Така се получава, че особено този мач ЦСКА не заслужаваше да го загуби, тъй като сътвори повече чисти положения. Като игра другояче дуелът беше равносилен, нито един от двата тима не сподели това, което се изисква. Голямото напрежение, битката за точките оказаха своето въздействие. И откакто през цялата година ЦСКА постоянно имаше шанс, печелеше с по 1:0 с голове от корнери и малко положения, този път спортният късмет им обърна тил.

Армейците въпреки всичко влизат в плейофите единствено с точка пасив зад Лудогорец. Как оценявате възможностите на отбора в борбата за шампионската купа?
– Щом са го добутали дотук, значи имат капацитет да се преборят. От много години насам шампионата не е било толкоз оспорвано и ЦСКА не е имал действителен късмет за купата. Ясно е, че играта през годината не беше такава, каквато би трябвало да бъде, само че резултатите са налице. А във футбола те са най-важните. Така че в случай че станат първенци с грозни представяния, никой няма да ги съди.

Какво е вашето персонално чувство? Оптимист ли сте?
– Аз постоянно съм оптимист. Надявам се, че тимът ще направи всичко по силите си в битката за тази цел. Но като имаме едно мислено, че насреща е тимът на Лудогорец с доста добър капацитет и организация, ще бъде много мъчно. Щях да съм още по-голям оптимист, в случай че ЦСКА не беше изгубил мача в София и влизаше в плейофите с повече точки от Лудогорец и директният дуел се играеше на „ Армията “. Сега съм по-малко оптимист (смее се).

Като свидетел на случилото се по трибуните в мача с Лудогорец смятате ли наказването на ЦСКА за справедливо?
– Не знам, не мога да разясня, защото не съм осведомен тъкмо с разпоредбите, свързани с държанието по трибуните. Предполагам от футболния съюз съблюдават наредбите, не е прелестно да се случват такива неща и мисля, че който и тим да го беше направил, щеше да бъде осъден. Просто в България би трябвало да се научим да съблюдаваме разпоредбите. И, несъмнено, наказванията да бъдат идентични. Щом има написани закони, би трябвало да се съблюдават. Колкото и да не ни е прелестно, факт е, че имаше произшествия, взели са това решение от БФС, тъй че допускам е от някои точки от правилника, не е съчинено.

В последна сметка мачът с Черно море ще се играе в Пазарджик, само че пред аудитория. Мислите ли, че това е по-добрият вид по отношение на алтернативата – дуелът да е на „ Армията “ при закрити врата?
– Смятам, че е по-добре да се играе пред аудитория, да. По-голяма страст, повече надъхване ще има. Пък и Пазарджик е покрай София, чакам и много хора от провинцията да дойдат, тъй че мисля, че ще е цялостен стадионът. Затова и мнението ми е, че е по-добре да се играе в Пазарджик пред аудитория, в сравнение с „ Армията “, само че на празни трибуни.

Наскоро ЦСКА презентира и плана си за реорганизация на стадиона. Там нещата напредват. Ще имат ли алените най-сетне съвременно оборудване съгласно вас?
– Искрено се надявам да се случат нещата. Напредват много, демонстрираха доста хубави неща на тази конференция. Щом и страната влезе в плана, това също е положителен знак. Клубът има и нови съсобственици. Така че от това, което виждам,вървят по прав път. Това е главното нещо, което би трябвало да бъде направено. Стадион и база за детско-юношеската школа. Когато ги има тези неща, тогава могат да се чакат и константни резултати. Не може да се върви на назад. Виждате какъв брой мъчно става. Основата е нов стадион и страхотна база с доста терени за школата.

Със сигурност в последните години школата не работи на нужното равнище, щом във безконечното дерби ЦСКА за първи път в историята излезе с 11 чужденци…
– Не е прелестно, само че това е действителността в България. Виждате, че и по-малките тимове са цялостни с чужденци. За мен персонално е неразбираемо като треньор и от опита, който имам, по какъв начин може да се взимат чужденци в България и да седят запаси. Разбирам да има 5-6 играчи, които да носят тима на гърба си, само че да се притеглят чужденци за пейката, и то в дребни отбори… в действителност не го разбирам. Непонятно ми е.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР