Бившият вътрешен министър в кабинета Орешарски Цветлин Йовчев разкритикува пред

...
Бившият вътрешен министър в кабинета Орешарски Цветлин Йовчев разкритикува пред
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев разкритикува законопроекта на Пеевски за "частната" служба за охрана

Бившият вътрешен министър в кабинета " Орешарски " Цветлин Йовчев разкритикува пред Би Ти Ви законопроекта на Движение за права и свободи, който планува застрашени лица да заплащат услугите на държавната Национална работа за защита (НСО).

Сред вносителите се е подписал и депутатът и предприемач Делян Пеевски, който за ден през 2013 година беше началник на ДАНС, поемайки поста от издигнатия за министър Йовчев. Под натиска на митинги Пеевски бързо подаде оставка, само че е охраняван и до през днешния ден. За законопроекта заяви в края на предходната година ръководителят на партията Мустафа Карадайъ, който разгласи и че придвижването дава колите, с които се охраняват Пеевски и почетният ръководител на партията Ахмед Доган, а НСО обезпечава единствено заплатите на ангажираните чиновници. Промените, предлагани от Движение за права и свободи, плануват лицата, които имат право на защита по закон, да могат сами да заплащат на НСО по цена, одобрена от министъра на финансите и по предложение на началника на службата.

" Такъв метод не е добър за държавна конструкция, НСО би трябвало да има ясно дефинирани функционалности и кръг защитавани лица. Ако имаме лице, което попада в този кръг, това би трябвало да е за сметка на бюджета ", сподели Йовчев, съгласно който " не може да трансформираме НСО в частна охранителна компания ".

Бившият вътрешен министър попита риторично какво ще стане, в случай че равнището на опасност на съответен човек е високо, а той не може да си заплати. Предупреди и че защитата на всеки изисква доста огромен запас на службата - и човешки, и механически, а чиновниците не могат толкоз бързо да бъдат пренасочвани, нито да се набира нов запас. Освен това, съгласно него не може да се дава и техника " ей по този начин ", тъй като техниката на НСО дава отговор на характерни условия и е оборудвана със специфични механически средства.

Според Йовчев би трябвало да се премисли целият модел на службите. " Сегашният модел е бил логичен до края на 90-те години. Имаме потребност от нов модел на системата за сигурност, нови функционалности на службите и метода, по който да извършват отговорностите си ", сподели той.

-
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР