Бившият строителен кадър от времето на соца Георги Тошев публикува

...
Бившият строителен кадър от времето на соца Георги Тошев публикува
Коментари Харесай

Пловдивчанин вкара къщите за гости на властта в лириката ни

Бившият строителен кадър от времето на соца Георги Тошев разгласява третата си поетична книга, която се споделя „ От изгрева до залеза “.

Една от главните произведения в нея е поетичната политическа ирония „ Къщичка за посетители “. В нея той осмива пристрастеността на властимащите да строят къщи за посетители с евро средства.

През соца Тошев е бил на разнообразни длъжности свързани с градоустройството. Участвал е в градежа на Братската могила, правил е и първата копка в ЖК „ Тракия “. Помни работата си с великия пловдивски кмет Дирам Парикян.

В „ От изгрева до залеза “ има 15 поетични произведения и едно есе. То е размишления за живота и поезията.



Георги Тошев кара 77-ата си година. Това не му пречи в книгата да има и любовна поезия.

Сатирата „ Къщичка за посетители стартира по този начин:

„ Сладко нещо е властта

има си обич огромна – къщички за посетители... “

Преди време Георги Тошев описа пред „ Марица “ по какъв начин пловдивчани научават, че ще се строи жилищен комплекс „ Тракия “.

„ Това стана през 1976 година. Беше мартенска заран. Имаше Окръжна партийна конференция, на която бе и Тодор Живков. Бяха пристигнали Цола Драгойчева и Тано Цолов, тъй като бяха пловдивски депутати. Преди това на Централния площад бе изработен 200-хиляден градски протест - цялата основна и Цар Симеоновата градина бяха цялостни с хора. Тогава от трибуната оповестиха вероятностите за развиването на Пловдив - че ще се строи ЖР „ Тракия”, ще се прави нова опера, археологически музей… За операта имаше даже отредено леке след моста в " Кършияка ", описа Тошев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР