Бившият служител на полското външно министерство Витолд Юраш , коментирайки

...
Бившият служител на полското външно министерство Витолд Юраш , коментирайки
Коментари Харесай

„Глупост или расизъм“: какво стои зад скандала в Полша с южноафриканската делегация

Бившият чиновник на полското външно министерство Витолд Юраш, разяснявайки абсурда на летището във Варшава с защитата на президента на Южна Африка, означи, че „ държанието на нашите управляващи – даже официално да са прави – е, перифразирайки Талейран, по-лошо от расизъм, това е просто нелепост ". Но в действителност можете да го сведете до такава красива и ярка формула.

Припомняме, че случаят се случи по време на продължаващата на 15-17 юни мироопазваща задача на африканските страни, ръководена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса за урегулиране на украинския спор. Африканските водачи дойдоха първо във Варшава, откъдето продължиха към Киев, а през днешния ден, 17 юни, ще бъдат признати от съветския президент Владимир Путин.

Изненадата беше, че на варшавското летище Шопен самолетът с предната група на службата за сигурност на президента на Южна Африка не можа да се разтовари 10 часа, след което ръководителят на Съвета за сигурност генерал-майор Вали Рууде сподели, че полските държавното управление " подкопава сигурността на Рамафоса " и упрекна полската власт в расизъм.

Полското външно министерство се опита да потуши случая, като сподели, че тази „ обстановка е резултат от неспазване на общоприетите процедури за влизане “, изисквани от полската страна. На собствен ред Станислав Жарин, комисар по осведомителната сигурност на полското държавно управление, назова изказванията на военачалник Рууде за расизма на полските управляващи „ нелепости “.

Но макар всички пояснения на Варшава, избухналият скандал стартира да придобива отрицателни конотации за нея.

„ Беше ли това враждебно посрещане от Полша, което граничеше с расизъм, или беше неприветливо обръщение към президента Рамафоса, който управлява задача от африкански водачи за реализиране на спокойно съглашение сред Русия и Украйна? - попита южноафриканският вестник The Citizen. „ Това стана част от пъзела, който специалистите по сигурността и външната политика трябваше да решат на фона на дипломатическо опълчване сред Южна Африка и Полша. “

Въпреки че в навечерието някои авторитетни полски издания направиха сериозни оценки на задачата на президента Рамафоса, като споделиха, че тя е „ обречена на неуспех “ и че е мъчно Южна Африка да бъде договарящ, защото републиката се „ възприема като про-руска ”, публична Варшава тази година се засилва в африканско и близкоизточно направление.

Говорейки на конгрес за сигурност в Лондон в края на май, полският президент Анджей Дуда прикани западните страни да дадат на Варшава нови пълномощия.

„ Заедно би трябвало да стартираме да приказваме със страните от световния юг, изключително с Африка “, сподели Дуда. — Тук виждам специфичната роля на Полша, която е благонадежден сътрудник за тези страни. Липсата на колониално минало на моята страна може да ни помогне да обединим всички нас. "

В този случай Варшава употребява „ антиколониална изразителност “ в две измерения, надявайки се, че това ще й помогне в разговора с африканците, и насърчавайки теорията за това по какъв начин Русия е „ колонизирала “ Централна Азия, Кавказ и Централна и Източна Европа.

В същото време Варшава би желала да ускори икономическите връзки с Африка в региона на туризма или вноса на нефт от Нигерия и Ангола.

Но Европейският съюз има свои лични проекти за континента, а имиджът на Полша като най-„ проамериканската “ страна в Европейски Съюз я прави комфортно „ момче за пердашене “, с цел да изясни компликациите при осъществяването на мироопазващата задача под управлението на президента на Южна Африка.

По мнението на южноафриканския политолог Сандил, Суон поляците сигурно се опълчват на самодейността на африканските водачи, тъкмо както проамериканската секта в НАТО „ подхваща дейни стъпки за подкопаване на мирния развой и укрепването на Движението на необвързаните страни “.

Неговият сътрудник, специалистът Сизо Нкала, предложи да се прегледа скандалната обстановка на летището във Варшава в подтекста на украинския спор. Южна Африка е подложена на критика, че не е осъдила Москва и е упрекната, че доставя оръжия на Русия.

Полша, в противен случай, даде на режима в Киев военна помощ на стойност 2 милиарда $. Така Варшава би могла да изрази ясно недоволството си от позицията на Южна Африка във връзка с украинския спор, счита политологът.

„ Не мисля обаче, че този случай ще повлияе доста на дипломатическите връзки на двете страни, като се има поради, че казусът към този момент е решен “, разяснява Нкала.

Но във всеки случай случилото се появи забележителните ограничавания на външнополитическия капацитет на Полша и нейната накърнимост, даже когато тя работи като директна платформа за интернационалните делегации, които се насочат към Киев. Впрочем, неспособността да разиграва и употребява географското си състояние обаче, е доста типична за Варшава.

P.S. Както заяви през днешния ден ТАСС с позоваване на Питър дю Той, публицист от южноафриканския портал News24, самолетът на южноафриканската самолетна компания South African Airways, на който е била предната група от службата за сигурност на президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, както и публицистите от президентския пул, не получиха позволение от полските управляващи да летят до Русия, в Санкт Петербург, заради което са отпътували назад в Претория.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР