Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната

...
Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната
Коментари Харесай

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

Бившият началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов дефинитивно завоюва делото, които водеше против Министерството на правораздаването, оповестява Сега.

Новината бе доказана от Върховния административен съд, който се произнесе по проблема като последна инстанция. Решението обаче не е обществено и претекстовете на висшите магистрати остават загадка, защото те засекретиха производството.

Андонов съдеше Министерството на правораздаването, откакто бе уволнен от него. Той се оказа чиновник на Министерство на правосъдието, откакто Бюрото по отбрана беше трансферирано от основния прокурор съм министерството. Андонов бе подслонен от Иван Гешев, откакто се развихри абсурда с полицейското принуждение над протестиращите против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор през лятото на 2020 година Бившият полицейски началник е упрекнат по делото за насилието, което обаче прокуратурата към момента протака.

Казусът с уволнението на Андонов стига до Върховен административен съд по тъжба на правосъдното министерство, което загуби на първа инстанция. Андонов беше уволнен от Министерство на правосъдието през ноември 2021 година от тогавашния длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев, който в този момент е длъжностен Министерство на вътрешните работи началник. На първа инстанция делото против уволнението се падна персонално на ръководителя на Административния съд в София (АССГ) по това време Радостин Радков. Той анулира заповедта на Демерджиев и присъди министерството да заплати на Андонов 660 лева разходи.

Андон Андонов беше уволнен с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя. За да бъде уволнен някого в тази догадка обаче, би трябвало да са изпълнени по едно и също време две неща: той за първи път да заема държавна работа и да не е изтекла една година от първото му назначение на държавна работа, и органът по назначението да реши, че желае в границите на този едногодишен период да приключи служебното правно отношение, без да дължи предупреждение и претекстове, изясни съдът. Въпросният едногодишен изпитателен период стартира да тече от първичното назначение на държавна работа. А това при Андонов се е случило още през 1994 година, одобри арбитър Радков. Андонов е назначен в Министерство на вътрешните работи пред 1994 година и работи там до февруари 2021 година, когато със заповед на основния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото в АССГ се вижда, че до момента в който Гешев е бил началник на Андон Андонов, го е наградил с отличие знак „ Прокуратура на Република България “ за образцово осъществяване на служебните отговорности.

В АССГ делото не беше секретно, само че когато стигна до висшата инстанция, изненадващо беше засекретено с обяснението, че измежду материалите има конфиденциален том.

Етикети: Андон Андоновнасилиепротести
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР