Бившият шеф на Охранителна полиция Борислав Муеров, който сега оглавява

...
Бившият шеф на Охранителна полиция Борислав Муеров, който сега оглавява
Коментари Харесай

Волен Сидеров беше осъден за обиди към полицейски шеф след дело точено с години

Бившият началник на " Охранителна полиция " Борислав Муеров, който в този момент оглавява полицията в Габрово, осъди водача на " Атака " Волен Сидеров да му заплати обезщетение от 1000 лв., заяви " Лекс ".
Муеров е завел непълен иск от 1000 лв. за непозволено увреждане, като част от 20 000 лв., които претендира за породените му неимуществени вреди от обидни думи от страна на Сидеров.
Делото в Софийския областен съд (СРС) се проточи съвсем 5 години, защото дълго водачът на " Атака " не можеше да бъде открит . Жалбата на служителя на реда пък е предизвикана от държанието на Сидеров по време на предизборния протест на партията му на 20 октомври 2015 година пред Министерския съвет.
По делото също е прегледан запис, на който е направена и експертиза. От нея арбитър Мария Карагьозова стига до извод, че Сидеров насочва към Муеров са следните реплики:
" Вие сте нарушител в униформа, може би " ; Може би сте бандити " ; " Защо прилагаш полицейско принуждение? " ; " Не ме удряйте, не ме блъскайте, вие сте привикнали да удряте и блъскате патриоти, а нарушителите да ги галите " ; " Може да сте престъпник в униформа " ;
" Вас са Ви назначили тези мафиоти, които в този момент ръководят България " ; " В момента нарушавате закона, това са служители на реда нарушаващи закона " ; " Защо блъскате и биете моите сътрудници, желаете конфликт, по този начин ли? " ; " Там в полицията сключвате ли гей бракове единствено да ми кажеш? " ; " На подобен ми приличаш ", " Време е да събирате парите от наркотрафикантите ".
Съдия Карагьозова обаче приема, че всички изрази без последния, не са обидни, тъй като съставляват заложени въпроси, изказани отзиви и оценки или се отнасят до трети лица.
" Като афектиран израз, накърняващ достойнството, достолепието и положителното име на Борислав Муеров, съдът смята само следният: " Време е да събирате парите от наркотрафикантите ". Това е по този начин, тъй като разпространението на наркотични субстанции е закононарушение, а използваният израз обективира умозаключение, че ищецът Муеров като част от българската полиция реализира неразрешена от закона активност ", написа в решението на съда.
Съдия Карагьозова акцентира обаче, че въпреки и единствено един, обидният израз има мощно отрицателно наличие, тъй като е в контраст с главните действия, вменени на Министерство на вътрешните работи и чиновниците му по следствие на закононарушения, контролна, превантивна, охранителна, оперативно-издирвателна активност и други, свързани с запазване на законността и правовия ред в страната.
Съдът приема, че искът би трябвало да се почете в цялостния му размер от 1000 лева, като се стимулира и с
Показания по делото са дали и близки на водача на " Атака " и сегашен общински консултант в София, съгласно които пък държанието му било предизвикано от проявена полицейска експанзия на събитието . След него Сидеров търсеше Муеров и настояваше за неговото уволняване, само че последици за служителя на реда нямаше, а и съдът също не е разкрил данни служителите на реда да са надвишили пълномощията си.
Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.
В момента водачът на " Атака " и общински консултант е разследван за закани към служител на реда и прокурор, както и за апелите му към хората да честват всеобщо Великден в разгара на разпространяването на ковид. Сидеров даже беше арестуван за 24 часа предходната седмица, след което прокуратурата му дефинира парични гаранции по другите обвинявания за общо 100 000 лв..
Борислав Муеров пък е дълготраен началник в Столична дирекция на вътрешните работи, който през април предходната година пое управлението на полицията в Габрово, месец след конфузната обстановка с митинга в София, при който служители на реда се самообгазиха с пикантен спрей. Тогава той оправда дейностите на служителите на реда и изясни неловката обстановка с ненадейно обърналия се вятър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР