Бившият шеф на БНТ Константин Каменаров е наел трима адвокати

...
Бившият шеф на БНТ Константин Каменаров е наел трима адвокати
Коментари Харесай

БНТ наела трима адвокати по делото на Валя Ахчиева на фона на милионите дълг

Бившият началник на Българска национална телевизия Константин Каменаров е наел трима юристи от външна адвокатска фирма - " Попов и съдружници ", за сумата от 2160 лв., с цел да пазят малкия екран по делото против журналистката Валя Ахчиева, макар че в БНТ работят опитни адвокати.
 Българска национална телевизия свалила следствие на Ахчиева поради едни 960 лева  Българска национална телевизия свалила предаването на Ахчиева, преди да излъчи следствие за противозаконен бетонов център
Разходът е изработен на фона на информацията, че малкия екран на процедура е в положение на банкрут. Към момента Българска национална телевизия има отговорности в размер на към 37 млн. лв., като се чака до края на годината бюджетният недостиг да нарасне до 44 млн. лв.. 

Ахчиева депозира искова молба в Софийския областен съд, в която оспорва наложеното ѝ наказване " предизвестие за уволняване ".

Предаването на Валя Ахчиева " Открито "  беше свалено от ефир, преди да бъде излъчено следствие за противозаконен бетонов център в сливенското село Ябланово. Ахчиева е изпратила писмо до Българска национална телевизия, в което изяснява, че поради свалянето на предаването възнамерява в извънработно време и без трудово правно отношение да упражнява в медии, отвън бранша на радиото и малкия екран, правото да показва и популяризира информация в сходство с разпоредбите на Българска национална телевизия за преданост и отбрана от конкуренцията.

От телевизията обаче ѝ дават отговор, че съгласно контракта ѝ не би трябвало да реализира конкурентна активност по отношение на работодателя си, не може да е помощник в конкурентно на Българска национална телевизия сдружение, не може да дава на други организации обстоятелства и информация за Българска национална телевизия, която ѝ е станала известна при осъществяване на служебните отговорности в малкия екран, а при покана за присъединяване в излъчвания на друга медия би трябвало да уведоми директния си началник и да получи неговото единодушие, без значение че предаването " Открито " сега не се излъчва.

Разследването на Ахчиева обаче беше оповестено в редица електронни медии, след което ѝ е наложено наказването " предизвестие за уволняване ".

От Българска национална телевизия оповестиха, че предаването не е излъчено, тъй като Ахчиева е поискала самостоятелна лаборатория да извърши лабораторни тествания на бетон за 960 лв. с Данък добавена стойност, без да получи наложителното авансово утвърждение, като вследствие на това лабораторията е издала фактура, с която малкия екран е задължена да изплати сумата.

„ Това наказване е нелегално, тъй като аз не съм направила нарушаване, а съм изпълнила задължението си като проверяващ публицист. Наказана съм поради това, че съм си разрешила да се направи експертиза на бетон от един противозаконен бетонов център. И една самостоятелна лаборатория да отговори на въпроса: Има ли заплаха за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон? Не съм направила разход за Българска национална телевизия, тъй като лабораторията е поискала да направи експертизата за Българска национална телевизия безплатно. Защото тематиката била от извънреден публичен интерес ", разяснява Валя Ахчиева в Софийския областен съд, където стартира гледането на исковата ѝ молба.

" Аз съм осъдена за това, че в случай че разходът би бил изработен, то аз съм щяла да нанеса огромни вреди на Българска национална телевизия с тази експертиза. Тя би коствала 800 лева без Данък добавена стойност. Но не е изработен разходът ", добави Ахчиева.

" Толкова е неуместно и неуместно наказването ми, че незабавно излиза наяве – някогашният шеф на Българска национална телевизия Каменаров си е измислил юридически причини, с цел да обоснове едно свое субективно деяние. Неговата персонална цел е била да смъкна от екран предаването „ Открито “ и моите следствия. Това бе вътрешна политика на Каменаров в Българска национална телевизия – да разчиства неуместните за него “, посочи тя.

Ахчиева акцентира, че е завела делото, с цел да бъде отстранено наказването, а по този начин и формалната причина, която би попречила на новото управление на Българска национална телевизия да върне предаването ѝ на екран.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР