Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе

...
Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе
Коментари Харесай

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков

Бившият началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама очевидци по делото за непозволено увреждане, което води против експремиера Кирил Петков. Това излиза наяве от определението на арбитър Деница Цветкова от Софийския областен съд, оповестява Сега.

Двамата очевидци на Цацаров ще приказват за отрицателните му прочувствени преживявания и последствия от изказванията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация. Единият очевидец ще изясни прекарванията на Цацаров на работното място, а вторият - прекарванията отвън него.
Кирил Петков също ще води двама очевидци, които да откриват обстоятелства и условия, свързани със заповедта за лишаване на достъпа на Цацаров, довеждането й до знанието на Петков и при какви условия е станало това.

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на персоналния и професионален престиж, достойнството и достолепието, както и психически и физически дискомфорт, терзание, безпокойствие и тревога в резултат на негови изказвания, направени на 14 януари 2022 година На тази дата Петков, по това време министър председател, разгласи, че на Цацаров (тогава началник на КПКНОПИ) е лишен допускът до секретна информация. Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия.

" Радвам и поздравявам ДАНС и българските служби за сигурност по този начин да покажат решителни дейности, че всякога когато те виждат, че има нарушаване на закона, да работят и оттук насетне да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона. И за мен това към този момент е същинска постъпка, че смяната е пристигнала, няма хора, които ще бъдат над закона оттук насетне ", сподели тогава Петков.

" За мен това, че нямаме същински съществени каузи за корупция на високите етажи на властта, демонстрира безусловно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български жители се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е негативна, мощно негативна ", сподели още Петков. А също и: " Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф " строго секретно " би трябвало на всеки три години да минава така наречен тест за надеждност. Да бъдеш благонадежден значи да си човек, който не употребява класифицираната информация отвън нейното предопределение.

Цацаров твърди пред съда, че Петков е правил внушения, че е изнесъл класифицирана информация и от това има последици. И че изказванията на Петков са погрешни, защото не е минавал тест за надеждност и не се е провалял на него.
Софийският областен съд ще гледа делото на 9 ноември.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР