Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един
Коментари Харесай

Горбачов смята, че на Русия ще са нужни десетилетия, за да се демократизира

Бившият руски водач Михаил Горбачов , уважаван на Запад като един от водачите, поставили завършек на Студената война, не вижда шансове в идващите десетилетия Русия да има ръководство, друго от настоящето, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това съобщи пред Ройтерс американският публицист Уилям Таубман, създател на нова биография на Горбачов, озаглавена: " Горбачов: неговият живот и време ".
 
Таубман, който е почетен с премия Пулицър, е направил осем изявленията с Горбачов за биографията му. Авторът споделя, че в Русия някогашният руски водач по никакъв начин не е на респект.

 
На въпрос какво е в този момент отношението на руснаците към Горбачов, който бе известен през 80-те години на предишния век, Таубман отвръща: " В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, за загубата на империята и икономическата злополука, а и някои го считат за слаб и колеблив водач ".

 
Според Таубман съветският президент Владимир Путин постоянно подлага на критика и даже подценява Горбачов, от което единствено е спечелил. Програмата на Путин е в цялостна диаметралност с тази на Горбачов. Путин получи растяща поддръжка, като анексира Крим, като показва Запада за зложелател на Русия и като се опира на трите царистки правилото: автократично ръководство, шовинизъм и православие.

 
На въпрос дали 86-годишният Горбачов има вяра да стане очевидец на по-демократично ръководство в Русия, Таубман отвръща: " Горбачов споделя, че на Русия може да са нужни десетилетия, с цел да се демократизира, може би даже ще ѝ е необходим целият 21 век ".
 
Горбачов твърди, че е удовлетворен от настоящия си живот, само че Таубман се съмнява: " Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите офанзиви против него не престават, и също така в този момент той живее самичък (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в огромна къща в предградие ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР