Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е получил за сътрудничеството си

...
Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е получил за сътрудничеството си
Коментари Харесай

Журналист от BBC огласи парите, които МИ6 е броила на Скрипал, за да го вербува

Бившият съветски шпионин Сергей Скрипал е получил за съдействието си с МИ6 90 000 $. Това излиза наяве от книгата на журналиста от Би Би Си Марк Урбан The Skripal Files („ Досиетата на Скрипал “), която по подигравка на ориста излезе в същия ден, в който Холандия съобщи, че спецслужбите на страната са предотвратили съветска хакерска офанзива против Организацията за възбрана на химическото оръжие в Хага. По-късно Съединени американски щати предявиха обвинявания в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, арестувани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал, написа " Монитор ".

В книгата си Урбан в детайли разказва взаимната работа на ексътрудника на Главното разследващо ръководство /ГРУ/ с английските служби, неговата замяна с съветски сътрудници, както и оставянето му в Солсбъри.  В основата на творбата са залегнали диалозите на Урбан със самия Скрипал, както и сведения, получени от многочислени източници от британските силови ведомства, написа съветската работа на Би Би Си. Журналистът споделя, че преди няколко години решил да напише книга за шпионската война сред Русия и Запада, и Скрипал трябвало да стане един от нейните герои. Урбан добавя, че опитал да се срещне с разузнавача и след случая в Солсбъри, само че той отказал.

Както и доста други сътрудници на разследващото ръководство, Скрипал се отнасял скептично към новата демократична власт на Русия. След разпада на Съветския съюз той отказал да постави клетва пред новата си татковина. През 1992 година Скрипал даже подал молба за овакантяване, само че тя не била призната, защото до навършване на пенсионна възраст напускането на разузнаването било на практика невероятно. Опитвайки се омилостиви разочарования помощник, управлението на ГРУ решило да го изпрати на работа в Испания. Там Скрипал работел под прикритие - като чиновник на съветското посолство. През 1996 година в края на тригодишния си мандат в европейската страна съветският разузнавач към този момент съществено мислел по какъв начин да устрои бъдещия си живот отвън разузнаването и отвън рамките на родината си, написа Урбан.

Една от концепциите му била да стартира собствен бизнес в Испания, като разглеждал разновидността да построи хотел в Малага. Точно по това време сътрудник на МИ6 му предложил съдействие с английските управляващи. Авторът на книгата назовава този сътрудник Ричард Багнал, само че показва, че това не е същинското му име. Скрипал се съгласил, разчитайки на това, че британците ще му оказват помощ да стартира нов живот. И по този начин през последните месеци на испанската си командировка Скрипал персонално се срещал с сътрудника на МИ6 и му предавал секретни сведения, показва BBC.

МИ6 обаче имало свои проекти – английското разузнаване желало съветският разузнавач да се върне в страната си и да продължи съдействието си с Лондон, издигайки се кариерно в ГРУ. Скрипал отхвърлил направеното му предложение и връщайки се в Москва, прекратил контактите си с сътрудника на МИ6.

След няколко месеца обаче Скрипал решил да възобнови съдействието си с английското разузнаване. Бидейки настоящ помощник на ГРУ, той прелестно разбирал, че е извънредно рисковано да се среща персонално с сътрудника на МИ6. Затова съветският шпионин решил да предава секретните сведения посредством брачната половинка си, разкрива книгата на журналиста от Би Би Си. Когато тя пътувала дружно с щерка си на отмора в Испания, мъжът й й давал книга, обяснявайки, че това е подарък за другар. В реалност книгата съдържала мемоари, нанесени със симпатично мастило (смес от мляко и лимонен сок). Пред журналиста Урбан ексшпионинът обяснил, че жена му не знаела какво тъкмо придвижва и кой е този „ другар на фамилията “. „ В това обаче мъчно може да се повярва, защото в подмяна на „ книгите “ сътрудникът давал на брачната половинка пачки с пари “, установи в книгата си журналистът. По-късно, когато се пенсионирал, Скрипал решил, че рискът е намалял и почнал персонално да се среща със сътрудника на английското разузнаване в Испания.

За предадените на МИ6 секретни сведения съветският разузнавач спечелил 90 000 $. „ Скрипал продавал тайните на ниска цена – по 3000 $ за порция. Толкова коствали и „ книгите “ от жена му, както и предадените персонално от него материали “, написа Урбан.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР