Бившият ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР

...
Бившият ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР
Коментари Харесай

Oбвиняем за полицейското насилие над протестиращи окончателно осъди правосъдното ведомство

Бившият началник на бранш към профилираните полицейски елементи в Столична дирекция на вътрешните работи Андон Андонов дефинитивно е спечелил делото, което водеше против Министерството на правораздаването, оповестява Сега. Решението е на Върховния административен съд, който се произнесе по проблема като последна инстанция. То обаче не е обществено и претекстовете на висшите магистрати остават загадка, защото те са засекретили производството.

През февруари 2021 година Андонов бе приютен от Иван Гешев, откакто се развихри абсурдът с полицейското принуждение над протестиращите против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор през лятото на 2020 година Бившият полицейски началник е упрекнат по делото за насилието, което обаче прокуратурата към момента протака.
През декември 2021 година той беше уволнен от бюрото, когато то мина към Министерството на правораздаването. Той заведе дело против заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният (и настоящ) длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя.

За да бъде уволнен някого в тази догадка обаче, би трябвало да са изпълнени по едно и също време две неща: той за първи път да заема държавна работа и да не е изтекла една година от първото му назначение на държавна работа, и органът по назначението да реши, че желае в границите на този едногодишен период да приключи служебното правно отношение, без да дължи предупреждение и претекстове, изясни съдът. Въпросният едногодишен изпитателен период стартира да тече от първичното назначение на държавна работа. Това при Андонов се е случило още през 1994 година, приема арбитър Радков. Андонов е назначен в Министерство на вътрешните работи пред 1994 година и работи там до февруари 2021 година, когато със заповед на основния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР