Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е въдворен в следствения

...
Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е въдворен в следствения
Коментари Харесай

Бившият президент на Киргизстан Атамбаев отново е зад решетките

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е въдворен в следствения изолатор на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС). Съдебното решение за освобождението му е прието за нелегално, заяви през днешния ден комитетът, представен от ТАСС.

Атамбаев е върнат в изолатора въз основа на по-раншни правосъдни решения по престъпни каузи. Експрезидентът и негови последователи бяха освободени през нощта против 6 октомври при всеобщи вълнения в Бишкек. После локален съд го сложи под домакински арест.

Според ДКНС съдията анулирал предходното си решение, защото бил подложен на принуждение, с цел да промени мярката за неотклонение на Атамбаев. Експрезидентът, управлявал от 2011 до 2017 година, е обвинен в корупция, принуждение по отношение на чиновници на реда, образуване на убийства и всеобщи вълнения и други закононарушения.

От началото на рецесията в Киргизстан след парламентарните избори на 4 октомври сегашният президент Соронбай Жеенбеков е разговарял няколко пъти по телефона с президента на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, заяви в това време пресслужбата на Жеенбеков.

Кремъл не е уведомил за тези диалози. На 28 септември двамата разговаряха в Сочи, където разискаха двустранното съдействие, припомня ТАСС.

Киргизстан и Русия са сътрудници в редица интернационалните организации като Организацията на контракта за групова сигурност, Евразийския стопански съюз, Оперативно-наблюдателно дело и Шанхайската организация за съдействие, припомня пресслужбата на Жеенбеков. "Руската страна показваше безпокойствие и оферираше помощта си за споразумяване на обстановката " от самото й пораждане, се споделя в известието.

След всеобщите митинги в Бишкек станаха конфликти сред симпатизанти на разнообразни партии, ЦИК анулира изборите в Киргизстан, президентът Жеенбеков подписа укази за оставка на кабинета и премиера, смени силови шефове, а Народното събрание назначи за нов министър председател Садир Жапаров, който обаче не е приет от всички депутати.

Вчера Жеенбеков още веднъж разгласи в Бишкек изключително състояние и комендантски час, напомня ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР