Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше арестуван по

...
Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше арестуван по
Коментари Харесай

Бивш държавен глава беше арестуван за корупция и трафик на наркотици

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше задържан по обвинявания в търговия с опиати.

Полицията е обкръжила неговата къща в столицата Тегусигапла часове, откакто от Съединени американски щати желаеха той да бъде екстрадиран, с цел да му попречи да избяга.

След издаването на заповедта за арест той се е предал и е бил изведен от вкъщи си с белезници.

Ернандес ръководеше Хондурас от 2014 година до януари тази година. Той отхвърля обвиняванията против него.

Бившият президент е упрекнат в това, че взе участие в група за трафик на опиати дружно със своя по-малък брат Тони Ернандес, който предходната година беше наказан на пожизнен затвор в Съединени американски щати.

По време на правосъдното дело против Тони Ернандес от щатската прокуратура обявиха, че мексиканският наркобарон Хоакин "Ел Чапо " Гузман персонално му е дал 1 млн. $.

Щатските управляващи настояват, че Ел Чапо е споделил на по-младия брат Ернандес да съобщи парите на своя брат Хуан Орландо като рушвет.

Хондурас от години е основна директна страна за опиати, които пътуват от Южна Америка за Съединени американски щати, а напоследък е и страна, в която се създава кокаин.

Хуан Орландо Ернандес постоянно е твърдял, че прави всичко по силите си, с цел да се бори с трафика на опиати, а по време на ръководството на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп той се радваше на поддръжката на американското държавно управление, напомня BBC.

Тези връзки обаче се утежниха след избирането на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати.

Миналата седмица от държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха, че Ернандес е прибавен към лист с хора, които нямат право да влизат в страната поради хипотетична корупционна активност.

В свое изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че има "достоверна " информация, че някогашният хондураски водач "е взел участие в корупционна активност посредством способстването на наркотрафика и е употребявал средствата от тази противозаконна активност за свои политически акции ".

Ернандес отговори на Блинкън, като съобщи, че обвиняванията против него са основани на изказвания на хора, наказани за трафик на опиати, които търсят възмездие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР