Бившият оркестрант бе набеден, че 5 години е получавал пенсия

...
Бившият оркестрант бе набеден, че 5 години е получавал пенсия
Коментари Харесай

Пенсионер доказа в съда, че неправомерно е заставен от НОИ да връща над 30 000 лева

Бившият оркестрант бе наклеветен, че 5 години е получавал пенсия против подправени документи

Търновец потвърди пред Административният съд в остарялата столица, че е бил наклеветен, че е получавал непозволено пенсия в продължение на 5 години.

Магистратите разгледали проблема откакто 69-годишния Тодор Петков обжалвал предписание на Национален осигурителен институт, с което е бил принуден да връща на страната над 30 000 лв.. Сумата е от изплатената му от 24 юни 2016 година до 31 май 2021 година пенсия в размер на общо 24 039 лв. главница и 6236 лв. рента, написа вестник.

Преди броени дни съдът се е произнесъл в интерес на някогашния оркестрант като е отменил разпореждането на Национален осигурителен институт като безпричинно и недоказано. Териториалното отделение на Национален осигурителен институт е наказано да заплати на възрастния мъж 100 лв. разходи по делото. Решението предстои на обжалване в 14-дневен период пред Върховен административен съд.

"Актът за възобновяване на непринудено получената пенсия за посочения интервал е незаконосъобразен. Постановен е в нарушаване на закона и при позволени основни процесуални нарушавания и това се потвърди в съда. Битката водихме с моята адвокатка Мария Маринова “, разяснява Тодор Петков.

Потърпевшият акцентира, че в началото от Национален осигурителен институт въз основа на формалните документи, които е подал е преценено, че на съображение член 68, ал.1 КСО, има право да му бъде отпусната персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст.

„ В следствие след сигнал за формиран неистинен документ и осъществена инспекция ми обявиха, че нямам право на тази пенсия, която 5 години получавах напълно добросъвестно. Служители на Национален осигурителен институт са създали инспекция в Регионален архивен център град Тетевен единствено на ведомостите от Агенция „ Музика “ – Велико Търново, само че видно от показаната публично попълнена трудова брошура, по това време съм работил в Държавно стопанско предприятие Бюро „ Естрада “- Велико Търново. Представил съм и УП – 3 с № 770 от 13 октомври 1982 година, издадено от Търговска колегия „ Балкантурист “- Велико Търново, от което е видно, че съм работил при тях като оркестрант в интервала от март до юни 1975 година, за който съгласно Национален осигурителен институт няма информация в разплащателните ведомости “, изяснява Петков.

Тодор Петков добавя, че затова е подал в Национален осигурителен институт Заявление от 26 август 2021 година, с цел да му бъде издадено уверение за застрахователен и трудов стаж и застрахователен приход за противоречивия интервал през 1975 година

„ Обясниха ми, че ще бъде направено след един месец. По никакъв метод, нито в първото предписание, нито в актуалното не се открива да има някаква неправда във връзка с осигурителя. Налице бе и изтекла отминалост “, прецизира Петков.

Той е безапелационен, че с тези дейности на административния орган, са му нарушени конституционните права на живот, лишавайки го от единствения му източник на средства – персоналната му пенсия.

„ Аз съм съвсем на 70 години и съм болен човек. Нямам опция да се трудя, с цел да имам други законни приходи. В последна сметка истината спечелва “, разяснява Петков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР