Друг бивш футболист на Северозападния университет съди училището за предполагаем расизъм и малтретиране

...
Бившият нападател на Северозападния университет Рамон Диас съди училището и
Коментари Харесай

Бившият нападател на Северозападния университет Рамон Диас съди училището и неговия наскоро уволнен футболен треньор Пат Фицджералд заради обвинения в расизъм и подигравки по време на престоя му в отбора – присъединявайки се към поредица от подобни обвинения срещу атлетичните програми на университета.

„Опитът ми да играя футбол в Northwest University ме преследва и до днес. Никога няма да забравя малтретирането, което преживях през тези четири години“, каза Диас, който е латиноамериканец, на пресконференция в Чикаго в сряда.

Диас беше член на футболния отбор на Northwestern от 2005 г. до 2008 г. Той беше сред трима бивши футболисти, включени в доклад миналия месец от студентския вестник на университета The Daily Northwestern, който описва модел на расизъм и тормоз в програмата, описана подробно от спортистите.

 НАС. Главният прокурор Лорета Линч провежда пресконференция във Вашингтон, САЩ, 11 януари 2017 г. REUTERS/Carlos Barria Главният прокурор на САЩ Лорета Линч провежда пресконференция във Вашингтон, САЩ, 11 януари 2017 г. REUTERS/Carlos Barria Карлос Бария/Ройтерс/ФАЙЛ

„Социалният натиск и омразата върху футболния отбор на Northwestern бяха толкова тежки, че дори нежелаещите участници бяха принудени да се придържат към култура на малтретиране, расова дискриминация, фанатизъм и сексуална експлоатация, за да бъдат част от „семейството на дивите котки“, заявява дело, което беше заведено в сряда.

Костюмът също така посочва името на настоятелството на университета и бившия вицепрезидент по лека атлетика и отдих Джеймс Филипс, който напусна университета през 2021 г.

Фицджералд, дългогодишният главен футболен треньор на Wildcats, беше уволнен миналия месец, след като независимо разследване, поръчано от училището, откри доказателства за продължаващо малтретиране във футболната програма на Northwestern, обяви президентът на университета Майкъл Шил. Адвокатът на Диас, Паркър Щайнер, каза в сряда, че прекратяването на работа на Фицджералд е „вероятно първата стъпка в промяната на културата“, но поиска университетът да публикува пълното разследване преди началото на футболния сезон през септември.

Тъй като Northwestern е изправен пред няколко други съдебни дела, заведени от бивши студенти атлети, твърдящи, че са малтретирани или малтретирани в техните отбори, университетът обяви във вторник, че бившият главен прокурор на САЩ Лорета Линч ще ръководи независим преглед на културата и механизмите за отчетност на отделите по лека атлетика.

Сред другите спортисти, съдещи университета, е бившият куотърбек на Wildcats Лойд Йейтс, който твърди, че е бил подложен на сексуално насилие от съотборниците си като част от ритуално малтретиране. Адвокатът на Йейтс, Бен Кръмп, каза на CNN, че неговият правен екип планира да заведе още десетки съдебни дела срещу университета с твърдения за злоупотреби в няколко от неговите екипи.

В делото, заведено от Диас, се казва, че играчът е бил принуден да участва в традиция на малтретиране, известна като „миене на автомобили“, в която той е бил принуден да се търка в голи тела и гениталии на други съотборници, за да влезе в душовете в съблекалнята.

Празен Райън Фийлд, дом на северозападния футбол, на 11 юли 2023 г. в Еванстън, Илинойс. (Brian Cassella/Chicago Tribune/Tribune News Service чрез Getty Images) Празен Райън Фийлд, дом на северозападния футбол, на 11 юли 2023 г. в Еванстън, Илинойс. (Brian Cassella/Chicago Tribune/Tribune News Service чрез Getty Images) Brian Cassella/Chicago Tribune/Tribune News Service/Getty Images

Диас каза в сряда, че скромното възпитание на баща му, „живеещо на мръсни подове“ в Мексико, е било използвано срещу него от други играчи като фанатични обиди.

„Горд съм, че съм син на баща ми и съм латиноамериканец“, каза Диас. „Суровите условия на живот, които преживя баща ми, ми напомнят за добродетелите, които той възпита в мен: характер, почтеност и издръжливост.“

Диас и неговият адвокат също описаха инцидент, при който съотборници принудиха Диас да седне на стол и избръснаха думите „Cinco de Mayo“ в косата на тила му.

Говорителят на Northwestern Джон Йейтс каза в изявление за CNN, „Няма място за тормоз в Northwestern“.

„Ние ще разгледаме всяко конкретно обвинение, включващо настоящи треньори или играчи, и ще предприемем съответните дисциплинарни действия въз основа на фактите“, каза Йейтс. Той не отговори на запитването на CNN дали разследването, довело до уволнението на Фицджералд, ще бъде оповестено публично.

„Ангажирани сме да направим всичко необходимо, за да се справим с проблемите, свързани с малтретирането, и да гарантираме, че нашата атлетична програма ще остане такава, с която цялата ни общност може да се гордее, и такава, която е напълно съобразена и отразява нашите ценности. Както президентът Майкъл Шил сподели наскоро, университетът ще удвои усилията си, за да защити благосъстоянието на всеки един студент спортист в Northwestern,” добави Йейтс.

Диас каза, че е започнал да търси лечение за психично здраве през 2007 г. поради преживяванията си в Northwestern и че същата година се е опитал да се самоубие.

„Не съм гледал футболен мач повече от 10 години заради това, което ми се случи“, каза Диас. Той добави: „Вярвам, че NCAA трябва да се включи. Вярвам, че ръководните органи тук трябва да бъдат подведени под отговорност.“

Сега Диас работи като клиничен терапевт, обучен „в областите на комплексна травма“ и лекува пациенти, които също са преживели травматични инциденти като студенти спортисти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР