Бившият началник на УСБАЛО-София проф. Стефан Константинов се оправда по

...
Бившият началник на УСБАЛО-София проф. Стефан Константинов се оправда по
Коментари Харесай

Стефан Константинов се оправда по всички нарушения, интересува го мнението на премиера

Бившият шеф на УСБАЛО-София проф. Стефан Константинов се оправда по всички нарушавания, поради които. На конференция през днешния ден той съобщи, че всички обвинявания против него са резултат от сигнал до министъра от настоящия шеф на болничното заведение проф. Панайот Куртев. Проф. Константинов добави и че офанзивата против него е била подкрепена от депутата от ГЕРБ доцент Лъчезар Иванов, който повдигна въпроса по време на парламентарен надзор.

В резултат болничното заведение е била проверявана от Вътрешен одит към Министерство на здравеопазването, ИАМН, Главна ревизия по труда, РЗИ, прокуратурата и даже полицията.

Според някогашния шеф УСБАЛО Вътрешен одит е направил инспекция при започване на годината по 26 пункта първично, които по-късно са се нараснали. Проверката е траяла към два месеца, само че евентуално не е дала упования резултат, тъй като през април безусловно по същия сигнал била стартирана инспекция и от ИАМН. „ Само по себе си е необичайно и мисля, че не е доста законно по един сигнал да се вършат две инспекции “, сподели проф. Константинов.

Припомняме, че от Министерство на здравеопазването оповестиха, че проверяващите са установили нарушавания на Закона за публичните поръчки, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта. Болницата е предложила разнообразни ценоразписи според от сложността и продължителността на поисканите от пациентите услуги е предложила болничното заведение, а в продължение на четири години - от 2017 до 2021 година, не са били провеждани и състезания за университетски длъжности помощник, основен помощник и доцент. Освен това близо 10 години не е било свиквано общото заседание за избор на нов Научен съвет, който бил с изминал мандат. Във въпроса на доцент Лъчезар Иванов се упоменаваше, че в болничното заведение в последните години не са обявявани в законния период състезанията за началници на клиники и отделения, за зам.-директор, за основна сестра и е налице недостиг на фрагменти и голямо текучество на личен състав.

Проф. Константинов акцентира, че предходната година болничното заведение е приключила с над 500 000 лева действителна облага и без просрочени отговорности, каквито били трупани по милион на година преди той да поеме болничното заведение през 2017 година „ Към днешна дата, макар високите цени на ел. силата и консумативите, поддържаме този тренд “, сподели той.

По отношение на фрагментите проф. Константинов отхвърли да е правил оптимизация посредством съкращения и понижаване на заплати, а единствено посредством пенсиониране на към този момент минали пенсионна възраст медици. „ Основната ни активност беше да подмладяваме личния състав и да залагаме на младите. За пет години няма нито един уволнен чиновник на болничното заведение, а са назначени нови хора. Има много пенсионирани, само че възрастта 75 години е естествена за излизане в пенсия и предоставяне на път на младите “, съобщи той.

„ Коя болница се избира, че е неприятна? Защо администрацията се занимава с нелепости, вместо да се впрегне сила за подобряването на положението на страната? Как по този начин се реши, че тъкмо ние сме казуса на българското опазване на здравето? Ето пристигнаха едни младежи, които оповестиха, че ще се борят с корупцията и желаят господство на закона. Къде е върховенството на закона в петък след работно време да бъде написана заповедта за освобождението ми без да съм извикан в Министерството? А в понеделник идват представители на частна юридическа адвокатска фирма да подпиша приемно-предавателен протокол. Това господство на закона ли е? Какво може да стимулира един министър на опазването на здравето да прави всички тези неща? Много ми е забавно какво ще каже министър-председателя по този въпрос. Дали ще се опита да промени тази несправедливост или най-малко ще каже, че са сбъркали? Че се разграничава от госпожа Сербезова? “, попита проф. Константинов.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР