Бившият министър проф. Асена Сербезова участва в играта с реекспорта

...
Бившият министър проф. Асена Сербезова участва в играта с реекспорта
Коментари Харесай

На какво се дължи недостигът на лекарства? Сблъсък между настоящия и бивш здравен министър

„ Бившият министър проф. Асена Сербезова взе участие в играта с реекспорта на медикаменти “. Това съобщи в предаването „ Тази заран “ здравният министър проф. Христо Хинков. По думите му някогашният здравен министър е трансформирала формулата за реекспорт на медикаментите.

Не съм обмислял оставката си. Много погрешно съм свестен, сподели Христо Хинков

„ Тя е направила по този начин, че станало от 10% на 65%. Това значи, че задоволеността в пазара е до 65% “, изясни Хинков.

Пред bTV  проф. Сербезова съобщи: „ Недостигът на медикаменти е вследствие на цялостната лекарствена политика, която се организира в последните 15 години, а не от „ замяната “ на една формула с друга “.

Според пациентски организации липсва политическа воля да се регламентира правилно реекспортът.

„ При нас е обърната пирамидата, изнася се всичко, всеки се прави, че не знае, че се изнася и ние след това като пациенти почваме да обикаляме, с цел да си спасяваме живота. Лекарствата, които най-често липсват, са животоподдържащи и животоспасяващи и в Европа костват повече пари.

Фармацевтите алармират и за липса на инсулин

Дистрибуторите ги изнасят, с цел да печелят, без да се интересуват какво се случва с пациента у нас “, разяснява Иван Димитров от „ Български пациентски конгрес “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР