Бившият министър на отбраната (2013-2014) Ангел Найденов разкритикува позицията на

...
Бившият министър на отбраната (2013-2014) Ангел Найденов разкритикува позицията на
Коментари Харесай

Ангел Найденов към Радев: Украйна има изконно право да се защитава. Военната помощ е легитимна

Бившият министър на защитата (2013-2014) Ангел Найденов разкритикува позицията на президента Румен Радев против даването на военна помощ от България и Украйна, както и внушенията му, че западните страни не работели за спокойно решение на войната.

" Не споделям тази позиция. Моето схващане е, че който се стреми към мир, първо би трябвало да огледа основата, на която може да се реализира той сега - изискванията и позициите на двете страни. Ако ги погледнем, ще забележим, че на процедура те са взаимно изключващи се. Няма условия за реализиране на помирение, камо ли за извънредно спокойно решение ", сподели Найденов в изявление за БНР.

Той подсети на Радев, че Украйна има изконно право да се пази и да отстоява своя суверенитет и териториална целокупност.

" Военната помощ е законна от позиция на интернационалното право. Нейната цел е да се обезпечат средства на Украйна да се пази и да отстоява своята независимост ", сподели той.

Решението на 48 Народно заседание също съдържа отговори на въпросите, които Радев в този момент слага като спънка пред продължаването на военната помощ поради вероятно намаляване на българския защитителен запас.

" Там категорично се акцентира нуждата да се водят договаряния с сътрудниците и съдружниците ни в НАТО за даване на заместващаа или компенсираща техника, която да не докара до увеличение на недостига на отбранителни качества в българската войска. Предвижда се и освежаване на така наречен военновременни ресурси от муниции - Боеприпаси, чийто период на употреба не е изминал, само че се приближава до приключване и които може да бъдат предоставени на български производители, против което да се получат новопроизведени. Близко е до мозъка да се допуска, че част от тези муниции ще бъдат предоставени на украинската страна ", сподели Ангел Найденов.

Анализът на събитията демонстрира, че стратегическите центрове явно не чакат скорошно прекъсване на бойните дейности, а ескалация на войната, сподели още Найденов, като обърна внимание както на натрупването на сили от съветската войска в огромен периметър към Бахмут, по този начин и даването на военна техника, с която украинската войска би била подготвена за атака.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР