Бившият министър на енергетиката Александър Николов разпространи позиция за кризата

...
Бившият министър на енергетиката Александър Николов разпространи позиция за кризата
Коментари Харесай

Александър Николов: "Кризата с газа" има ясна предистория

Бившият министър на енергетиката Александър Николов популяризира позиция за рецесията с газовите доставки. Ето какво написа Николов, публикуваме позицията му без редакторска интервенция:

От Александър Николов, някогашен министър на енергетиката: Протестите са явен лакмус за съществуването на твърда социална позиция. Но… дали са на вярното място?! “Кризата с газа ” има ясна предистория, само че неразбираеми събития… по тази причина - още обстоятелства от предишното.

1. При ръководството на ГЕРБ има ясни и забележими резултати. Пряка взаимозависимост от един контрагент (който и да е той е грешно). Строежи - един път изкопаваме България от край до край, набързичко в границите на под 18 месеца, а различен път - ни лишава 12 години да стигнем до… язовира в плана. За цени, подизпълнители, документи и прочие - към този момент всичко от дълго време е нескрито и може елементарно да се ревизира.

2. Регулацията - един път КЕВР /под вещото управление на Иван Иванов/ утвърждава меко казано чудноват бизнес проект и сертифицира плана, който най-после се оказва просто…разширение на газопреносната мрежа. Нооо… повторно - открива каквито и да е нужни нормативни похвати с цел да … забави лекичко и писмено инфраструктура, която води до ясна диверсификация.

3. Търговията - имаме си държавна, транспарантна и налична газова борса, а точно “Газов Хъб Балкан ”. Обаче… с цел да ни е удобничко КЕВР си лицензира и една такава…леко различна, която даже няма към момента правила за търговия (част от нормативните условия, точно на КЕВР, точно под Иван Иванов с цел да лицензира тази борса). И навръх този пазар… напълно инцидентно под вещото управление на определеното от ГЕРБ лице Николай Павлов се правиха голям брой забавни покупко-продажби, стигащи до 98% централизация към един търговец… отново напълно инцидентно обвързван и на равнище благосъстоятелност с съответната борса.

4. Зависимостта на България от съответен снабдител и нейното “съхранение ” - същият Николай Павлов напоително и дълго обясняваше по какъв начин и за какво е подписал ЛИЧНО анексите за понижаване на количествата по контракта с Азербайджан. Ама нямало инфраструктура, но не можело… и прочие. Оказа се, че може. Държа дебело да подчертая, че подобряването на връзките с Азербайджан и връщането на количествата до контрактуваните размери се случи и с дейното подпомагане на Президента Радев и директните му диалози с сътрудника му Алиев и по време на последния постоянен кабинет.

5. Датата е 12ти август 2021ва година. Да, бих желал да Ви върна година обратно. Беше проведена среща в Министерство на Финансите, след голям брой опити от страна на Булгаргаз /в лицето на същия ИД Павлов/, както и на БЕХ (представлявано тогава от Валентин Николов и Ина Лазарова) да НЕ дават подписаните анекси и съответните позволения за понижаване на количествата от Азербайджан. Тези документи ясно посочваха по какъв начин България бива сложена на колене и по какъв начин водещ… е нечий непознат държавен интерес, а нашият, българският е оставен някъде на доста назад във времето. Ден по-късно, Стефан Янев, в 18.30 вечерта ме освободи от поста на зам.-министър. Изключително значим подробност - това “уволнение ” НЕ БЕШЕ в съгласие нито с тогавашния министър Андрей Живков, нито с президентската администрация. Напротив, получих позвъняване с опрощение и признателност за положените старания за осветляване на бранша. Та… когато някой Ви заприказва инцидентно за ВЪЗХОД, изключително Български - дано бъдат ясни всички обстоятелства.

6. Същият тогавашен Министър Председател ме бе видял единствено един път преди този момент. В средата на месец юли. Отново - извънредно значим подробност. На среща в Министерски съвет, на която участваха същите синдикати, работодатели, Министър на енергетиката и прочие… течеше разискване за метода на работа на ТЕЦ-2 Марица Изток и надлежно резултатите върху Мини Марица Изток,, като главен снабдител на суровина. Тогавашните пагубни финансови резултати и на двете сдружения не са загадка за никого. Но,… забавни са позициите на всички присъстващи - така наречен “индустриалци ” твърдо напираха за “ОТВОРЕН ПАЗАР ” и за прекъсване на заповедта за работа на ТЕЦ-2. Да, същите тези организации, които сега неистово се борят за… планова стопанска система в бранш енергетика. От своя страна синдикатите разумно желаеха заповедта да е оптимално нападателна с цел да подсигурява заетостта на служащите в ТЕЦ-2 и ММИ. Това решение щеше да докара до нов недостиг в системата от над 600 млн. лева Естествено, като част от тогавашния екип на МЕ за мен беше неуместно и неприемливо това да бъде признато. Ноооо… същите синдикати, които в този момент демонстрират ясна “бизнес ” позиция… (странно, нали?!) заплашиха с тежки митинги, стачки и не знам си още какво. Въпреки това, на същата среща в Министерски съвет изрично отхвърлих настояванията им, което беше последвано от тежък скандал, след който бях извикан персонално в кабинета на Янев. Много ясно ми беше обяснено, по какъв начин е по-добре да се съблюдава положителния звук и че аз съществено преча за това нещо… пък системата и финансовите загуби на публичен запас - кучета ги яли. Толкова за политически комфортните тези, за синдикати и работодатели. По делата (и парите им) ще ги познаете.

7. Връщаме се към септември 2021ва година. Точно тогава, във втория кабинет на Янев, още веднъж от Николай Павлов е написан и последния анекс, който в допълнение смъкна количествата от дълготрайния контракт с Азербайджан. Пропуснатите изгоди за България… в избрани дни доближиха над 1 млн. лева! Да, дневно.

ДРАГИ ЗРИТЕЛИ, СПИТЕ ЛИ?!

1. Първият подписан документ, по-малко от 12 часа след встъпване в служба на новия министър беше… по отношение на прекъсване на вписването на управителния състав на гръцката връзка. Познато от регулаторно-нормативните хватки нагоре?! Целите не успяха… само че пък ясно се видя, че даже и уеб страницата на МЕ може да бъде употребен за меко казано погрешни изказвания, вид “няма решение или протокол от МЕ ”.

2. Счупихме дъното и на британския език. TAKE or PAY. Даже няма да навлизаме в специфики по контракти. Имаш ясно казано ВЗЕМИ или ПЛАТИ! Тоест, от април месец насам “Булгаргаз ” споделя “дайте ни ”, като изпраща всекидневно поръчка, само че отсрещната страна споделя - поръчката Ви е изпълнена на 0!!!! Тоест, да, дано Министърът не се тормози, тъй като доказаната НУЛА от другата страна сме си я ВЗЕЛИ! Още нещо, което евентуално е вест за екипа му - АПРИЛ месец се заплаща фактура, която е издадена ПРЕДИ декрета на Путин. Тоест, освен, че Булгаргаз извършва ВСИЧКИ условия по контракта, а и ДОКУМЕНТИРАНО е превел средствата, в съответсвие с договорните връзки. Тези средства СА ПРИЕТИ ОТ БАНКАТА КОНТРАГЕНТ, т.е. заплащането е ЗАТВОРЕНО, само че е върнато… БЕЗ ОСНОВАНИЕ! Толкова, по необичайно координираните опити да се вкара Булгаргаз в сложна позиция по евентуален арбитраж. Съвсем друг и забавен въпрос е дали настоящото управление на Булгаргаз изпраща всекидневно поръчки, както предходното. По тематиката - дано припомня на настоящото управление на МЕ, че евентуален арбитраж към Газпромекспорт може да се води и на равнище Европейска комисия, като към това нещо може да се включат и пропуснати изгоди и нанесени вреди /например от по-високи цени на спот пазар/ заради несъблюдение на договорни връзки. Би било ей така… прозорливо, в случай че инцидентно настоящият екип на Министъра се сети да организира един бърз диалог с DG Energy, най-малко да е базисно наясно с евентуална позиция на Европейски Съюз.

3. Кадрова политика и цели - шок

Източник: БНТ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР