Бившият ковчежник на Ватикана Джордж Пел ще остане в затвора

...
Бившият ковчежник на Ватикана Джордж Пел ще остане в затвора
Коментари Харесай

Ковчежникът на Ватикана е осъден за педофилия, но още е кардинал: какво следва

Бившият ковчежник на Ватикана Джордж Пел ще остане в пандиза за най-малко още три години, откакто втора правосъдна инстанция го призна за отговорен в педофилия. Но ще остане и кардинал, до момента в който Ватикана не организира собствен вътрешен развой.

Разкритията за педофилите в Католическата черква раздрусаха институцията в последните години. Ето по какъв начин се разви процесът на най-високопоставеният католически свещеник, наказан за такива закононарушения... и по какъв начин стартира всичко.

Какво е правил архиепископът

Пел е насилвал полово две 13-годишни момчета от църковен хор в Австралия в края на 90-те. По това време той е бил архиепископ на Мелбърн. Едното от момчетата е покойник; другото, към този момент в тридесетте си години, описа пред правосъдните заседатели по какъв начин архиепископът се е събличал пред тях, галил ги е по гениталиите, мастурбирал е и ги е принуждавал да му вършат орален секс.

" Процесът беше стресиращ. Това странствуване ме води тук-там, от които, в най-мрачните си дни, се боях, че няма да мога да се върна ", сподели мъжът в изказване, прочетено от адвокатката му.

Какво следва

Засега Пел е най-високопоставеният член на Католическата черква, наказан за такива закононарушения. През март му бе постановено наказване от шест години за общо пет обвинения; през октомври 2022 година той ще може да си изиска опрощение.

Говорителка на Пел съобщи, че той продължава да твърди, че е почтен и обмисля да апелира. Екипът му има 28 дни да вземе решение дали да предприеме тази стъпка.

Сега мъжът ще бъде изместен в затвор със междинна степен на сигурност. Там обитават към 700 пандизчии, множеството от които са полови нарушители. Има и други свещеници.

 Протестиращи чакат оповестяването на присъдата.
© Associated Press

Протестиращи чакат оповестяването на присъдата.

Какво споделя Църквата

Пел към момента е кардинал в Католическата черква, т.е. е измежду най-високопоставените ѝ чиновници. Дори да подаде оставка от този пост, той ще остане духовник.

За да спре да бъде духовник, Конгрегацията за доктрината на вярата ще би трябвало да го признае за отговорен в собствен вътрешен развой. През февруари от Ватикана оповестиха, че Конгрегацията преглежда обвиняванията против Пел, само че в последното си изказване институцията съобщи, че чака резултатите от делото, преди да се заеме със своя развой.

" Процесът продължава и Светият трон припомня, че кардиналът постоянно е поддържал, че е почтен () и е негово право да апелира ", гласи изказването на Ватикана. Папа Франциск е наложил ограничавания на активността му – неразрешено му е да организира служби обществено и да контактува с малолетни.

Тайната на изповедта е по-важна от насилието над деца
 Ковчежникът на Ватикана е наказан за педофилия, само че още е кардинал: какво следва
© Associated Press
Случаят на Пел е един от най-известните, само че надалеч не и единственият. В последните години имиджът на Католическата черква бе съществено разтресен от разкрития за педофилите в редиците ѝ и това по какъв начин системата ги е прикривала.

Австралия организира особено следствие и нарочна комисия разгласява отчет от 17 тома с над 400 рекомендации по какъв начин Католическата черква и институциите да отговорят на казуса със половата корист с деца в продължение на 90 години. Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически.

Една от рекомендациите бе Конференцията на австралийските католически епископи да изиска от Ватикана да обмисли въвеждане на непринудено безбрачие за свещениците. Епископите би трябвало да изяснят също дали получена в изповедалните информация за полово принуждение към деца предстои на тайната на изповедта и дали опрощаването на причинителите би трябвало да бъде отказано, до момента в който те не си признаят в полицията. Друга рекомендация на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, в това число и от духовниците.

На тези рекомендации обаче Апостолическият арбитражен съд на Ватикана отвърна с обяснението, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, " тъй като този дълг идва директно от Бога ".

Как стартира всичко

През 2002 година американският в. " Бостън глоуб " разгласява серия материали за педофилията в Църквата. Макар да са следили в началото един случай, публицистите от проверяващия отдел " Спотлайт " осъзнават, че става въпрос за всеобщи злоупотреби с деца, продължавали с десетилия, които Църквата прикрива.

Статиите им излизат в продължение на цяла една година и те печелят " Пулицър " за работа на обществото. Но по-важното - работата им изважда нескрито систематичните пороци в църковната организация.

" Преди обявата през януари 2002 година, към този момент бяхме удостоверили, че над 70 свещеници са малтретирали деца, че църквата принуждава кварталите да си мълчат; и че това прикриване е траяло десетилетия ", спомня си редакторът на " Спотлайт " Уолтър Робинсън. След излизането на първия текст редакцията е залята със сигнали от цялата страна, като единствено през 2002 година са оповестени съвсем 600 публикации за половата корист с хиляди деца от страна на стотици свещеници, освен в Бостън, само че в цялата страна.

Ефектът от следствието на екип " Спотлайт " надалеч трансферира границите на Съединени американски щати. Серията изявления с необятен отзив слагат казуса и в международен мащаб. Много бързо са събрани данни, с помощта на които 6427 свещеници са упрекнати в полови злоупотреби против общо 17 259 жертви. След отчета на " Спотлайт " са разкрити полови злоупотреби от страна на свещеници на Католическата черква в 105 града в Съединени американски щати и 102 епархии по целия свят.

През 2015 година филмът " Спотлайт ", отдаден на тази история, завоюва няколко оскара, в това число този за най-хубав филм.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР