Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева се оплака, че

...
Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева се оплака, че
Коментари Харесай

Иванчева: Погазват Изборния кодекс, за да ме спрат *

Бившият кмет на регион Младост Десислава Иванчева се оплака, че институциите ѝ вършат всевъзможни пречки и даже нарушават Изборния кодекс, с цел да провалят присъединяване ѝ в идните европейски избори.
" Погазват се закони, с цел да бъда спряна като самостоятелен претендент за Европейските избори, по този начин както бяха погазени закони, с цел да бъда отстранена като кмет на " Младост ", написа тя в отворено писмо до своите симпатизанти и медиите.
В текста Иванчева споделя по какъв начин е ограничавано присъединяване ѝ в предизборните диспути по Българска национална телевизия, а на хора от акцията ѝ е било неразрешено да заемат нейното място в студиата. На покровителите ѝ пък е отказвано да се записват в някои районни изборни комисии.
Публикуваме целия текст на писмото, без редакторска интервенция:
„ Приятели,
За следващ път законите в България нямат стойност, биват погазвани с някакви измислени комфортни разпоредбички и решения на комисии. Подмяната на вота потегли с брутално тъпчене на правото и очевидно страхът от мен е толкоз огромен, че даже са изпратени указания по места. И се погазват закони, с цел да бъда спряна като самостоятелен претендент за Европейските избори, по този начин както бяха погазени закони, с цел да бъда отстранена като кмет на „ Младост ”.
Вчера ни отхвърлиха регистрация на покровители, които да наблюдават за провеждането на почтени избори. Във Варна и в комисията на 24ИР в София ни оповестиха, че сме изпуснали периода. Наложи се да желаеме подпомагане в ЦИК, от там да звънят в съответните РИК и да им наредят да одобряват листите със покровители. След много изгубено време, това се случи. И най-после пристигна не Костинброд, а Пловдив. В комисията бяхме в 17:01. Леличките оповестиха че няма да записват покровители, тъй като ЦИК излезли с инстуктивно решение да се одобряват описи до 17:00 часа три дни преди изборите. Отказът може да го намерите на уеб страницата на 16РИК Пловдив като решение №73-ЕП.
И в този момент изненада. Сигурно знаете, че Кодексът е извънредно мощен нормативен документ, който при разминавания се постанова над всевъзможни други решения и даже над законите. А в член 118 на Изборния кодекс написа следното „ Застъпниците се записват до изборния ден ”. В допълнение на уеб страницата на ЦИК стои така наречен хронограма, призната с тяхно решение. Според която „ РИК записва до изборния ден покровителите на кандидатските листи и им издава удостоверения ” и е маркиран крайният период 17.00 ч. на 25.05.2019 година
Ще ви опиша за още малко премеждия. Довечера по Българска национална телевизия ще бъде излъчен безплатния ни избирателен клип. В него бяхме подготвили неочакван край: „ Купуването и продаването на гласове е закононарушение. Гласуването за статуквото също ”. От медията ни подредиха да махнем изречението за статуквото. А в член 183 алинея 2 от Изборния кодекс се споделя, че в „ аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо обръщение ”. Никъде не е маркирано, че би трябвало да е последно изречение.
Искате ли още. Знаете, че съдът ме пусна да вземам участие единствено в два диспута в районните центрове на Българска национална телевизия. Заради домашния ми арест в полемиките по БНР се явяваха девойките и момчетата от „ Непослушните ”. За да ви осведомят, за какво се кандидатирам за тези избори. По Българска национална телевизия не бяха позволени, основанието бе съглашение, подписано сред към този момент някогашния шеф и няколко партии, съгласно което единствено претенденти може да се явяват. Сами се сетете, за кого е направено това прибавяне, единствено ще ви припомня, че тогава бях зад решетките.
Разбирате ли в този момент, по какъв начин цялата машина е задействана, с цел да бъда спряна. Законите не се съблюдават. Репресията е на всички места. На всичко това би трябвало да сложим край и зависи от нас. Няма да ви пропагандирам да гласувате за мен, с №11 в бюлетината. Само ще ви помоля - гласувайте! Гласувайте за този, който е спечелил доверието ви.
Искрено Ваша Десислава Иванчева “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР