Бившият играч на Левски Илиан Стоянов, който от години се

...
Бившият играч на Левски Илиан Стоянов, който от години се
Коментари Харесай

Илиан Стоянов: Парите в Левски няма да спрат, вече гледаме кой от какво умира и се замисляме

Бившият състезател на Левски Илиан Стоянов, който от години се е открил в Япония, даде изявление за " Меридиан мач ". Ето какво показа някогашният национал:

Илиане, по какъв начин се оправя Япония с ковид?

- За момента обстановката е добра. Нещата се усъвършенстват. В нашата област има единствено двама заболели и то от много време.

Имаше ли такава нервност с извършване на покупки, каквато се получи у нас?

- Имаше го и това. Хората бяха обзети от суматоха. Изкупиха се готовите храни, тоалетната хартия, несъмнено. Лека-полека всичко отмина и нещата се успокоиха.

В Европа май много страни мислеха, че ще ги подмине.

- Не знам за какво. Но през днешния ден, в наше време, всяка страна има съществени бизнес връзки с Китай. Затова хора пътуват непрекъснато в двете направления. Нямаше по какъв начин този вирус да не се придвижи и в Европа, където очевидно много подцениха нещата. Виждаме какво става в Италия.

В Япония бързо ли вкараха нужните ограничения?

- Да. Децата още преди 2 седмици бяха спрени от учебно заведение. Стояхме си по домовете в изолираност. Сега последователно хората започнаха да вървят на работа. Като цяло в по-малките градове няма проблеми. По-опасно е в огромните - Токио, Осака, където идват много туристи.

Не се ли разисква мярка да са затворят границите?

- Не. Няма такова нещо. Но се съблюдават прецизни правила по летищата, железопътните гари. Мерят температурата, който има по-висока незабавно се поставя под карантина за 14 дни.

Вас тестваха ли ви, тъй като се разбра, че в Южна Корея през това са минали съвсем всички?

- Чак такива ограничения нямаше.

Прави усещане, че академията ти също не е спряла работа. Това позволено ли е?

- Да. Тренираме по три пъти на седмица. Дори министър председателят Абе излезе и разгласи, че е добре децата да излизат по градинките за 30 минути или един час дневно, тъй като за тях стоенето вкъщи е стресова обстановка и не им е леко. Но като цяло ситуацията се възстановява.

Доста обвинявания има и към управляващите в Ухан, че е можело тази рецесия да се избегне?

- Не мога да кажа. Чета много неща. Много хипотези се появиха. Не се знае коя от тях е точната. Пак ще се повторя, че всички страни са тясно свързани с Китай. Съединени американски щати имат бизнес с тях, Европа и кой ли не. И по този начин бързо този вирус стигна целия свят. Сега съблюдаваме всичко, което ни е предложено. Но може би и Господ си знае работата. Не знаеш какво е решил за теб. Може на следващия ден да минеш под балкон и на главата ти да падне саксия. На който каквото му е писано. Дано и нервността в България да отмине по-бързо.

Как оценяваш решението на държавното управление да бъде въведено изключително състояние?

- Това е нужно. Вижте единствено какво се случи в Ухан, който бе епицентър на болестта. Затвориха го, цялостна изолираност, няма неприятно, даже е ОК. Защото много хора съумяха да се излекуват. Близо 70 000 души са, в случай че не лъжат цифрите, които се цитираха. Ще пристигна и време, когато може би сами ще си изградим имунитет. Но в този миг е добре да се съблюдават разпоредбите.

А по какъв начин са вашите, които са тук, в България?

- Чуваме се по няколко пъти дневно. Нещо обикновено. Стоят си вкъщи. Не са тръгнали по магазините, с цел да купуват по 20 кила ориз и 100 ролки тоалетна хартия.

Как се чувстваш без футбол, откакто толкоз шампионати бяха спрени?

- Не знам по какъв начин ще издържим още. Тук приказват, че до месец всичко би трябвало да тръгне още веднъж, само че ще забележим дали ще се случи. Сега няма какво да се гледа по малкия екран. Останаха ни единствено турски сериали.

Появиха се информации, че шампионата на Япония по баскетбол е възобновено?

- Няма такова нещо. Не се играе нито баскетбол, нито бейзбол. Нищо.

Това по-добрата мярка ли е или въпреки всичко можеше да се играят мачове на празни трибуни?

- Гледах 5 минути от Галатасарай - Бешикташ, дерби на празни трибуни. Не устоях и минах на различен канал. Няма смисъл от мачове без хора на стадиона. Не е футбол, няма я тръпката. По-големите страхове в Япония обаче са свързани с друго - олимпиадата в Токио. Доста съществени средства се хвърлиха за уреди, инфраструктура. Притеснени са да не се стигне до отсрочване. Това ще бъде страхотна загуба за Япония. Отлив на спонсори, планувани облаги. Но въпреки всичко би трябвало да отчетем, че хората са по-важни от парите. Искам да ви кажа нещо.

Какво?

- Покрай този вирус започнахме да обръщаме внимание на много неща, които преди пропускахме. Съществуваха, а не ги виждахме. Не приказвам единствено за себе си, а за хиляди като мен. Сега разбрахме, че от апетит умират повече хора, в сравнение с от ковид, същото важи и за други заболявания, произшествия. При това дневно! Вече гледаме кой от какво умира и се замисляме.

Мнозина са обезпокоени и за Левски, който си набавяше съществени средства от мачовете досега.

- Аз не се тормозя. Парите няма да спрат. Вярвам във почитателите на Левски. Днес (б.р. вчера) е необикновен ден за мен и сина ми Александро. Пристигнаха ни фланелките на Левски и не сме ги сваляли. Вече съм покрай реализирането и на една концепция, която имам от много време - да направя фенклуб на Левски в Япония. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР