Бившият главен редактор на опозиционното издание NEXTA и блогър Роман

...
Бившият главен редактор на опозиционното издание NEXTA и блогър Роман
Коментари Харесай

Беларус помилва осъдения на 8 години затвор опозиционер Роман Пратасевич

Бившият основен редактор на опозиционното издание NEXTA и блогър Роман Пратасевич, който неотдавна беше наказан на 8 години затвор, беше опрощение в Беларус, заяви държавната организация БелТА.

На 3 май съдът в Минск го за завладяване на властта и образуване на всеобщи вълнения. По-рано обвиняванията му бяха усложнени, като беше прибавен член за управление на екстремистка групировка. Прокуратурата, която твърди, че Пратасевич е имал връзка с лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановская , наказана задочно на 15 година затвор, изиска за него 10 години отнемане от независимост.

На 18 май присъдата влезе в действие, като беше обявено, че Пратасевич не я е обжалвал. В заключителните си думи по време на правосъдното съвещание той сподели, че признава " политическото проваляне " и желае да направи " всичко допустимо, с цел да се поправи ".

След известието, че е подписал документите за помилването, той разяснява: " Това, несъмнено, е просто чудесна вест ".

Съдът осъди задочно по делото и други двама обвинени по делото - създателят на NEXTA Степан Путило получи 20 години затвор, а редакторът Ян Рудик - 19 години. По данни на БелТА двамата дружно с Пратасевич са били упрекнати в осъществяването на минимум 1586 закононарушения.

NEXTA стана необятно известна с отразяването на митингите в Беларус през 2020 година Путило и Пратасевич остро подлагаха на критика дейностите на полицейските чиновници и персонално на президента Александър Лукашенко по отношение на жителите. И двамата бяха включени в лист на лица, участващи в екстремистки действия, след което напуснаха страната.

Пратасевич и приятелката му - съветската гражданка София Сапега , бяха задържани, откакто през май 2021 година аероплан на Ryanair кацна спешно в Минск. Скоро след ареста си Пратасевич стартира да се изрича в държавните беларуски медии, критикувайки някогашните си съдружници. Той призна по вменените му закононарушения и сподели, че желае да живее естествен, спокоен живот. И даже заяви началото на съдействието си с проправителствената организация " Система на бранителите на правата на индивида ".

Съдът в Беларус осъди Сапега на 6 години затвор, където работи като шивачка. Лукашенко отхвърли да я помилва, само че евентуално тя ще бъде екстрадирана в Русия. Делото ѝ ще бъде прегледано на 24 май.

Междувременно Върховният съд на Беларус разгласи каналите в Телеграм NEXTA, NEXTA Live и Luxta за " терористична организация ". Дейността им към този момент е неразрешена в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР