Бившият главен прокурор Иван Гешев да не бъде вписан като

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев да не бъде вписан като
Коментари Харесай

Адвокати скочиха на Иван Гешев, не го искат за колега!

Бившият основен прокурор Иван Гешев да не бъде вписан като юрист. За това приканиха от Обединението на свободните юристи (ОСА) в позиция до Висшия адвокатски съвет и адвокатската гилдия в Кюстендил.

Повод за мнението на ОСА е протокол от съвещание на Адвокатския съвет в Кюстендил (публикуван във Facebook общността на българските адвокати), от който излиза наяве, че Иван Гешев е изискал да бъде вписан като юрист.

„ Считаме, че органите на адвокатурата по закон и етичен кодекс на юриста дължат същата грижа по отношение на всички български юристи. Такава грижа органите на адвокатурата следва да демонстрират изключително при достъпа до адвокатската специалност “, декларират от обединяването.

И напомнят, че през юни Гешев беше освободен от поста основен прокурор поради дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт (основание по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията).

Според Закона за адвокатурата „ не може да бъде вписано като юрист лице, което е освободено от служба арбитър, прокурор или следовател при изискванията на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от служба арбитър по вписванията, държавен правосъден реализатор, юрист, проверяващ служител на реда с висше юридическо обучение и проверяващ митнически контрольор, в случай че не са изтекли две години от датата на освобождение от служба “.

Иван Гешев обаче не беше освободен от правосъдната власт на това съображение, а самичък изиска да напусне системата.

Законът за адвокатурата дава преценката дали претендентът има нужните нравствени и професионални качества за практикуване на адвокатската специалност на съответния адвокатски съвет.

Трайната процедура на Върховния касационен съд е, че преценката на съвета за съществуването на нравствени качества се прави по целенасоченост и не предстои на правосъден надзор за оценката и квалификацията на относимите обстоятелства и условия. Преценката на нравствените качества следва да се основава на действителните обстоятелства, съществуването или неналичието на които предстои на правосъден надзор, само че самата оценка на обстоятелствата по отношение на нравствените качества съветът прави в границите на притежаваната от него оперативна автономия и тя не предстои на надзор за правомерност.

„ Извършването на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт е несъвместимо с притежаването на нужните съгласно член 4, алинея 1, т. 5 от ЗАдв нравствени качества за практикуване на адвокатската специалност. Считаме, че в съответния случай на Гешев тази спънка не би отпаднала и след приключване на планувания в член 5, алинея 2, т. 4 от ЗАдв период “, декларират от ОСА.

В мнението се напомня, че Иван Гешев е коментирал юристите и съгласно ОСА си е разрешавал „ неприемливи от професионална и морална позиция нападки и квалификации по отношение на уважавани български юристи и по отношение на юристите изобщо “. „ В свои обществени изявления той идентифицираше юристите с техните клиенти и правеше внушения, че те (адвокатите) са съществена причина за прокурорските компликации в битката с престъпността и корупцията “, показват от обединяването.

И заключават, че някогашният основен прокурор не може и не следва да бъде юрист.

„ Именно по тази причина заявката му да бъде вписан като юрист в АК Кюстендил е доста значим тест за отговорността, която носят органите на адвокатурата. Решението за приема му би имало освен голям отзив измежду българското общество, само че и би хвърлило неотмиваемо леке върху адвокатурата като цяло. Крайно време е специалността ни да спре да бъде кей за скандално потънали в правосъдната власт гемии! В противоположен случай адвокатурата бавно, само че за сметка на това необратимо, ще изгуби всевъзможни устои да изпълва със наличие плануванаъа ѝ конституционна роля “, пишат от ОСА.

„ Лекс “ потърси Иван Гешев за коментар, само че не съумя да се свърже с него, редакцията ще разгласява позицията му незабавно щом я получи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР