Бившият футболист и треньор на Левски - Антони Здравков коментира

...
Бившият футболист и треньор на Левски - Антони Здравков коментира
Коментари Харесай

Антони Здравков: Левски се нуждае от типичен централен нападател

Бившият футболист и треньор на Левски - Антони Здравков разяснява пред " Тема Спорт " протичащото се на " Герена " в последните мачове на отбора. Той уточни какъв е главният проблем на сините сега и дали тимът е измежду борещите се за купата. Сухия, както е прочут измежду почитателите, показа и усещанията си от мачовете в Първа и Втора лига.

Г-н Здравков, по какъв начин ви се вижда борбата в шампионата след първото завъртане?

- Шампионатът е оспорван. Във всички стъпала на класирането има такава борба - в челото, в средата и в края. Вижда се, че не се побеждава елементарно нито един тим. Хебър, Спартак (Варна)и Ботев (Враца) са отбори от дъното, само че затрудняват всеки противник и взимат точки. Няма лесни мачове. От позиция на оспорваност шампионата е доста забавно.

Отново ли шампионатът ще е превдварително решен в лицето на Лудогорец, макар изгубените от тях точки?

- До момента Лудогорец сами способстват със изгубените точки да има тимове, близки до тях. Ако ги бяха взели като хазаин и посетител, където изгубиха пунктове, щяха да водят безапелационно. Но това е футболът и всеки тим желае да побеждава, да надгражда и да се хвърля против Лудогорец, откакто толкоз години подред са първенци. Съвсем обикновено е, че сега има, жестоко казано, три тима, които се борят за купата. Моето мнение е, че ще бъде забавно до края.

Кои са другите два тима, които се борят за купата съгласно вас?

- Това са ЦСКА и ФК ЦСКА 1948. Това считам, че са съперниците на Лудогорец на този стадий.

Левски не може ли да се включи към тези отбори?

- Левски позволи неточности в последните мачове и изостава. Тези равенства им костваха доста точки, само че никога не би трябвало да го отписваме. Много мъчно побеждават и означават голове напоследък и това носи сериозен дефицит на точки. Ако подобрят тази част от играта - вкарването на попадения и печелене на мачове, може и да се намесят. Но виждате, че е доста мъчно. След травмата на Билал Бари няма състезател, който да играе като характерен централен нападател. Сигурен съм, че сините търсят подобен и нека напролет да бъде по-различно.

Как се позволява този проблем с отбелязването на голове? На какво се дължи той, на липса на класа или психическа затормозеност, както сподели Станимир Стоилов?

- На първо място е неналичието сега на подобен човек в Левски, футболист, който да е типичният централен нападател. Виждаме, че сините имат положителни футболисти по фланговете, в средата на терена, в отбрана. Но това са халфове и крила, които работата им не е да бъдат голмайстори на тима. Да, те могат да означават попадения и би трябвало да го вършат, само че не колкото един централен нападател, защото един отбор развива в множеството проценти от офанзивите си през фланговете и топката се дава пред вратата в наказателното поле, където през по-голямата част от мача оперира нападателят. Това е огромен проблем за Левски. Ивелин Попов, Георги Миланов, Илиян Стефанов и Филип Кръстев и който и да е от средата на терена или крилата са хора, които могат да вкарват голове, само че не са типичните голмайстори. Виждаме, че през годините осъществят почти по шест, седем или осем гола по време на целия сезон.

Какви са би упованията от гостуването на Левски на Черно море?

- В никакъв случай няма да бъде елементарен мач за " сините ", само че няма да бъде подобен и за варненския тим. Убеден съм в това. Очаквам да се получи доста динамичен и атрактивен дуел, не се знае кой ще бъде спечелилият. Няма изявен любимец.

А по-късно сините остават в морската столица, където ще се изправят и против Спартак (Варна). По-лесна ли ще е задачата в неделя?

- Няма да е елементарно за Левски и в този мач. Спартак (Варна) трансформираха доста неща от началото на сезона. Виждате какъв брой футболисти привлякоха, смениха и треньора, акцентираха на доста чужденци. Играчите, които стартираха шампионата, към този момент са напълно малко в отбора. В последните мачове от Спартак Варна се вижда леко израстване. Но неналичието на точки тежи макар моментното положение на тима. На всички ще им е мъчно в края на шампионата, които са губили елементарно точки преди този момент.

На какво се дължат тези неверни стъпки на Левски в шампионата?

- Не са безапелационни в последните мачове, само че не считам, че има игрова рецесия в отбора, откакто не позволяват и доста голове във вратата си. Същевременно основават и много положения за попадение. Срещу Локомотив (Пловдив) и ЦСКА 1948 не бяха доста обстановките, само че отново ги имаше. Това въпреки всичко са тимове, които са в първата шестица, тъй че и не може да създадеш толкоз доста против тях, само че въпросът е това, което направиш, да отбележиш, тъй като печелиш точки против директни противници.

Знаете, че няма толерантност към треньорите на Левски след поредност от отрицателни резултати, само че сега Станимир Стоилов се радва на цялостна поддръжка от всички страни. Колко оказва помощ това на отбора?

- Не считам, че сега треньорът е отговорен за нещо, без значение дали се споделя Станимир Стоилов, или който и да било различен. Според мен Мъри свърши доста работа през предходната година и при започване на това състезание. Показа отлична взаимовръзка с неговите сътрудници и се реализираха резултати. От мачовете, които гледах на Левски през тази акция, не съм виждал футболистите да нямат мотивация, да не желаят и да не търсят успеха. Не бих споделил, че треньорът има виновност, а е неналичието на концентрацията пред гола от страна на играчите. В момента те не са типичните централни нападатели, само че би трябвало да търсят по-елементарните и по-прости дейности пред противниковата врата. Да не залагат на комплицирано отиграване на обстановката.

Как ще коментирате и съдийските неточности в последните мачове?

- Във всеки кръг има такива. Но нали, с цел да няма такива, има ВАР. В България доста постоянно се стопира играта и се губи време при разглеждането на обстановките. В Европа не се накъсват мачовете за щяло или нещяло. Има повече независимост на дейностите на съдията. Да, постоянно има обзор, само че нещата стават по-бързо. Не знам за какво в България има такова закъснение. Нямам визия - реферите ли боравят по-бавно с тази техника, или сигналът е слаб. Но не считам, че досега се оправят добре с ВАР. Надявам се в скоро време да се подобрят нещата и да не се накъсва толкоз играта.
 Билетите за мача Спартак (Варна) - Левски към този момент са в продажба
Билетите за мача Спартак (Варна) - Левски към този момент са в продажба

Те могат да бъдат закупени от почитател магазин " СПАРТАК "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР