Бившият футболист и национал на България - Георги Пеев -

...
Бившият футболист и национал на България - Георги Пеев -
Коментари Харесай

Пеев: В момента трябва да се срамуваш, че играеш за България

Бившият футболист и национал на България - Георги Пеев - приказва пред " Мач Телеграф " за следващите две издънки на националния тим. И най-много тази в Подгорица против Чера гора. Той не пропусна и едно от най-големите събития, провели се у нас - " Мач на вярата ", който бе проведен като бенефис на Стилиян Петров.

- Георги, по какъв начин ще коментирате провалянето от Черна гора в Подгорица с 1:2?

- Неприятно е, че загубихме. Наистина, не можем да упрекваме момчетата. Те демонстрираха огромно предпочитание и се стараеха. Играха добре, изключително когато имаха числено преимущество на терена. Създадоха много положения, за жалост, остарялата максима се удостовери още веднъж - като не вкараш, ти вкарват. А можеше да излязат с позитивни оценки всички от този мач, само че след този късен гол, още веднъж футболистите на България са с наведени глави. Трябва повече да се направи, с цел да побеждаваме. Дълго време нямаме победа. Защото наподобява, че е толкоз мъчно да спечелим, това доста пречи на момчетата и самочувствието им. Естествено, няма по какъв начин хората да вървят на стадиона в случай, че няма победи. Всичко може да се промени. Трябва да свидлив зъби и да съумеят да вземат в идващите мачове позитивни резултати, с добра игра. Тогава доста бързо ще се върнат феновете на стадиона.

- Бившият ви съотборник Георги Иванов - Гонзо разгласи, че действително нещата вървят в вярна посока. Какво е вашето мнение?

- Той е вътре в БФС. Нормално е да каже това. Ние, в профил, чакаме да забележим резултати. Когато те дойдат, тогава можем да кажем, че се движат в вярна посока. Засега няма такива. Всяко положително нещо стартира от нулата, само че за жалост доста дълго време се задържахме на нея.

- Тази календарна година нямаме една победа...

- Да, почтено казано, преди няколко дни видях по какъв начин момчетата слизат от рейса. За секунда си показах, в случай че съм на тяхно място, какъв брой ми щеше да ми е неловко, когато хората те виждат по какъв начин се появяваш от там. Резултатите са неприятни. Вместо да си най-гордият човек, тъй като играеш за България, по-скоро би трябвало да се срамуваш сега. Не желая да ги упреквам, тъй като в действителност хвърлиха доста сили, сила, дадоха всичко от себе си. Повечето момчета са млади. Тепърва им следва да се развиват. Мога да им пожелая единствено триумф. И ние сме били млади, когато сме играли в националния, само че сме реализирал и триумфи.

- Всички приказват за младост, само че не ли редно да има и опит? Освен Кирил Десподов, Спас Делев и Ивайло Чочев, няма други играчи, които да поведат останалите.

- Да! И това е по този начин. Винаги би трябвало да има вярна примес. Да има мощни играчи на междинна, че даже и напреднала възраст, само че с огромен опит. Те да дават на неопитните верните препоръки, а около тях младите да усещат убеденост в личните си сили. И в другите национални тимове в Европа има много млади футболисти. Тенденцията е такава - по-голямата част от играчите да са млади. Но те се показват на ужасно равнище. Не приказвам единствено за топ националните тимове. Става въпрос и за огромна част от тези на приблизително равнище. Ето, има спад, да вземем за пример, в Германия и това докара до промяна на селекционера. Те по традиция са мощен тим и постоянно са на равнище, само че при тях всичко минава доста бързо и в скоро време ще са на нормалната висота, която всички чакат.

- Кое беше основното в срещата в Подгорица? Може би пропуснатата дузпа?

- Дузпата е психически миг, който евентуално е повлиял леко, само че това не е главният фактор за загубата. Ние отбелязахме гол след пропуща на Десподов от бялата точка. Всеки може да изтърве дузпа и никога не би трябвало да упрекваме Кирил Десподов за това, че не сме спечелили. Нали изравнихме. Късметът обаче не беше на страната на България. Много постоянно загатваме думата шанс, когато играе националният тим, тъй като той липсва. В Подгорица допуснахме попадения в последните секунди и на двете полувремена. В срещата със Сърбия допуснахме равнене също в заключителните секунди. Това е огромна липса на централизация. Не бива да повтаряме едни и същи неточности по два пъти. Когато един път си направил тази неточност, би трябвало да си вземеш поуката и да се стараеш повече да не я допускаш. А при нас това се случва всякога в квалификациите. Поне по един или два пъти в последните минути позволяваме попадения.

- Георги Иванов съобщи, че не стои на дневен ред в мислите му да бъде сменян Младен Кръстаич. Мислите ли, че Кръстаич заслужава още време?

- В никакъв случай не е моя работа да разясня това. Не съм участвал на тренировки, анализи, с цел да видя работата му. Ние съдим единствено по резултатите, което кардинално е най-важното. Един треньор има потребност от успокоение, а не непрекъснато да се върти в медийното пространство някаква промяна. За страдание, резултатите са водещи, а при нас липсват. За промяна не мога да разясня. Има си БФС, управление. Те си носят отговорност и знаят най-добре по какъв начин работи Кръстаич.

- Няма по какъв начин да не поговорим и за " Мач на вярата ", където взехте присъединяване.

- Нямам думи! Всички, които взехме присъединяване в този мач, сме на едно мнение. Първо датата беше подбрана. 6 септември е страховит български празник. Второ, индивидът, който провежда това събитие, освен е един популярен футболист, той е необикновен човек. Трето, организацията беше изключителна. Показа по какъв начин би трябвало да се направи. Тази подготовка и отделеното време, а той е доста зает човек, само че това е идея, която може да помогне на доста хора. Няма по какъв начин да не сме горди от това, че сме взели присъединяване и ни е поканил на това грандиозно събитие. Радвам се, че и ние сме съдействали с нещо. Дай Боже, тази идея да не остане последна, а да се намерят повече хора в другите сфери, които да вършат сходни събития и да се събират средства за подкрепяне на нуждаещите се.

- Какво си казахте със Стилиян Петров?

- Много неща сме си споделили с него. Ние се видяхме и преди мача, а и след него. Говорихме си и по време на срещата. Това, което си казахме си, е сред нас. Ние сме другари още от юношеска възраст. Цял живот сме били в една стая с него. Останахме си огромни другари и на нас срещите ни предстоят. Аз съм горделив, че имам подобен другар като него!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР