Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници

...
Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бивш министър от кабинета Петков, негов заместник и шеф на Булгаргаз - Темида

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и някогашният началник на „ Булгаргаз “ в кабинета „ Петков “ Людмил Йоцов, са упрекнати за причиняване на вреди на държавния газов снабдител. Тримата са получили обвиняванията си тази заран в Националната следствена работа (НСлС).

Според прокуратурата Александър Николов, Данаил Николов и Йоцов са нанесли вреди на държавното сдружение за 88 милиона лв.. Досъдебното произвеждане е формирано на 30.08.2022 година с разпореждане на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС).

Обвиненията против тримата са свързани със закупуването на газ за държавния газов монопол от медиатори, в това число от компанията „ МЕТ Енерджи “, чийто шеф е бил Людмил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на Булгаргаз.

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (чл. 219, алинея 4 във вр. с алинея 3 от НК). Бившият министър на енергетиката е притеглен като обвинен за неупражнен задоволителен надзор върху работата на Людмил Йоцов, на който е било предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на задоволително грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, оповестяват от прокуратурата.

Обвинението против Данаил Николов е за закононарушение по работа – по член 282, алинея 3 във вр. с алинея 2 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката, от действието са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък.

" Каквото и да има като произвеждане, няма никакъв проблем. Нямам виновност. В рамките от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е спазен напълно публичният интерес ", съобщи на излизане от Национална следствена служба някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

Според него обвиняването против тях е поради това, че България не се е съобразила с изнудванията от " Газпром " и Русия.

" За повдигнати обвинявания и за юридическата част, няма смисъл да се приказва. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави все още. Има рекламация към мен по тази линия ", уточни още той.

" Делото не може да се разяснява и не сме осведомени с делото ", съобщи адвокатката на Николов - Ина Лулчева.

Събирането и инспекцията на доказателства по случая продължава в сходство с условията на закона за осъществяване на цялостно, обективно и всестранно следствие, прецизират от прокуратурата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР