Бившият директор на Службата за външно разузнаване на Украйна в

...
Бившият директор на Службата за външно разузнаване на Украйна в
Коментари Харесай

Бивш шеф на украинското разузнаване: След 3-4 седмици Украйна може да започне контранастъпление и ще накара руснаците да бягат

Бившият шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна в интервала 2005-2010 година арм.ген. Николай Маломуж разяснява в изявление за украинското издание Главред, че се преглеждат разнообразни сюжети за по-нататъшното развиване на войната с Русия.

" Ние в действителност може да стартираме да печелим победи в околните месеци на няколко стратегически посоки - първо на юг, а по-късно и в Източна Украйна, т.е. да освободим Херсонска, Запорожка, Харковска, а по-късно Луганска и Донецка области ", предвижда той.

Според него са вероятни и други сюжети и всичко ще зависи от това, до каква степен дейно Киев ще провежда стратегическата си защита - изключително на Донецкото направление. Както и да организира стратегически настъпателни интервенции (засега се организират главно тактически такива и те имат известни триумфи в Херсонска, Запорожка и Харковска области).

" Сега, откакто към този момент получаваме от западните ни сътрудници най-ново въоръжение от най-голям клас (далекобойни гаубици, системи за Противовъздушна отбрана, средства за радиоелектронна битка и превъзходство над съвсем всички съветски системи за огнево въздействие), ние обезсмисляме всички сили на Русия: " Ураган " -и, " Град " -ове, " Смерч " -ове, които руснаците интензивно употребяват за обстрелване на позициите на украинските войски и мирните украински градове ".

Маломуж прибавя, че с изключение на най-нови въоръжения е нужно да се обезпечи и висок уровен на образование на персоналния състав и образуване на мощни запаси. " Преди всичко - тези, които през днешния ден минават подготовка зад граница и усвояват най-новата военна техника от 5-6 потомство, каквато в Русия няма. Тук ние ще имаме предимство над Русия в софтуерен, боен и огневи аспект. Чак тогава ще е подготвен комплекс от настъпателни опареции на юг и изток ", прибавя той.

" Русия се пробва да се укрепи на обособени посоки, изключително на Донецкото. Тя желае да доближи до административните граници освен на Луганска, само че и на Донецка област, след което да сложи въпроса за договаряния и закрепване на основаното статукво ", предвижда Маломуж.

" Днес Украйна има мощни запаси от над 700 000 души, а аз мисля, че сега към този момент имаме 1 млн. мобилизирани и високо стимулирани военнослужещи, повече или по-малко подготвени. След като имаме опция да изпратим тези военнослужещи в багра с най-нови въоръжения и техника, ще имаме опция да подготвим и стратегически интервенции. Преди всичко в южна посока. Защото съперникът е съсредоточил всичките си сили на изток. Поради това бихме могли да ги изхвърлим от Херсон. Но би трябвало да стартираме не фронтална офанзива, а да настъпваме по фланговете, откъм тила, с водене и на дейна диверсионна работа ", декларира някогашният началник на украинското външно разузнаване.

Според него освобождението на Крим от съветска окупация ще бъде мъчно. " Русия е трансформирала Крим в същински боен транспортен съд. Титаник, само че боен. Севатопол съставлява мощна военно-морска база, където има и крилати ракети, способни да носят нуклеарни заряди. Поради това интервенция за освобождението на Крим ще е допустимо да се извърши едвам, когато стартира неуспех на Русия на южния и източния фронт. Когато режимът на Путин стартира да се разпада. Кагота стартира всеобщо оттегляне на съветските войски и суматоха освен измежду съветските военнослужещи, само че и измежду съветските жители, а най-важно - измежду съветския хайлайф. Едва тогава може да се организира интервенция за освобождението на Крим. Ще бъде мъчно, само че допустимо ", прибавя той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР