Бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски

...
Бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски
Коментари Харесай

Досиетата "Пандора": Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

Бившият народен представител от Движение за права и свободи и притежател на медии Делян Пеевски е обвързван с три офшорни компании, които не е оповестил в имуществените си заявления като депутат. Това оповестява уеб сайтът който е българският участник в интернационалния консорциум на проверяващи публицисти, почнал да афишира от през вчерашния ден наличието на така наречен досиета " Пандора ". Проучването обгръща милиони документи за офшорни сметки на политици, милионери и водачи от целия свят.

В обработените до момента документи са открити имената на двама българи, заяви основният редактор на българското електронно издание Атанас Чобанов.. Единият е Пеевски, а името на другия към този момент не се оповестява.

От документите, засягащи някогашния народен представител от Движение за права и свободи, bird.bg научава, че на 19 ноември 2013 година филиалът на офшорния снабдител на правни услуги Trident Trust в Швейцария разпорежда на собствен чиновник да оформи промяната на собствеността на компанията Felina Trade & Investment Inc. Тя е записана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за промяната на собствеността са изпратени като атачмънти във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се схваща, че на 12 ноември 2013 година капиталът от 50 000 Щатски долар на Felina е трансфериран от Lassandra Corporation, записана в Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето шефове на въпросните компании са никому незнайни жители на Британските Вирджински острови и Панама. Но в един от документите, с който се удостоверява промяната на собствеността, като шеф на Felina е посочен Делян Пеевски, осведоми изданието.

То напомня, че по това време Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи в 42-то Народно заседание, а зад тила му е двудневният престой отпред на Държавната организация за национална сигурност, провокирал многохилядни митинги. Не е открито от кой момент депутатът е шеф на компанията, само че когато през 2014 година той подава за 2013 година в нея не е маркирано присъединяване му във Felina.

Припомня се, че правилникът на Народното събрание категорично не разрешава на депутатите да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации, само че могат да вземат участие в собствеността, в случай че я заявяват. Досиетата " Пандора " сочат, че Пеевски не е заявил дялове в размер на 100 000 $ във компанията Verum International Limited, записана на Сейшелските острови през 2016 година и за неин притежател е посочена дубайската I GWT Limited, също благосъстоятелност на Пеевски. На 1 юли 2018 година Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се афишира за действителен притежател на дяловете на Verum, надлежно на IGWT и по едно и също време с това ги трансферира на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт, написа bird.bg. Какво съставляват " Досиетата Пандора " четете
Какво до момента беше известно за българската връзка четете
Сръбски министър се оказа с парцели в България - четете
Какви са разкритията за Русия и реакцията на Москва - четете
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР