СподелиТокът тази година ще поскъпне, въпреки че либерализацията на пазара

...
СподелиТокът тази година ще поскъпне, въпреки че либерализацията на пазара
Коментари Харесай

Токът поскъпва и без предизборно отменената либерализация на пазара

Сподели
Токът тази година ще нарастне, макар че либерализацията на пазара за електрическа енергия беше отсрочена точно с тази цел – да се предотврати повишение на цената за битовите консуматори.

Предизборно в края на април Народното събрание реши да отсрочи излизането на свободния пазар за битовите консуматори, което беше планувано за 1 юли тази година, с една година. Мотивите – „ обществени проблеми поради внезапния скок на цените и невъзможността на битовите консуматори да се приспособят към новите условия “.

Първоначално служебното държавно управление разгласи, че токът се чака да нарастне с към 30 %, само че в четвъртък енергийният министър Владимир Малинов разгласи, че след диалог с управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ е взето решение за усъвършенстване на разноските на електроцентралата.

Така желаното нарастване ще бъде под 30%.

Един от претекстовете за вкарва на либерализацията на пазара на тока за битовите консуматори е точно това – да може електроразпределителните сдружения да имат опция да купуват по-евтин ток от борсата.

Тенденциите на борсовите цени демонстрират, че все още няма учредения да се счита, че поради излизането на свободния пазар ще има повишаване на тока. Напротив – има дни, в които борсовите цени са даже негативни.

Причината за поевтиняване на тока на тържищата е съществуването на свръхпроизводство на ток от възобновими енергийни източници.

Нещо повече – изчисленията демонстрират, че е допустимо даже поевтиняване на цената на тока с 25 %.

Не се чака стремителен скок в цената на електрическата енергия. Изчисленията ни даже демонстрират допустимо намаление с 25% до 2030 година при моделиране на енергийната система и рационални управнически решения, разяснява в предаването „ Твоят ден “ на Нова нюз Ремина Алексиева, анализатор в стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията.

Според нея КЕВР изчаква подаване на информацията на производителите на електрическа енергия, с цел да вземе решение за контролирана цена. „ Не бихме очаквали процедурно да има смяна в цената на тока. Отлагането на либерализацията значи изкуствено поддържане и субсидиране на въглищната електрическа енергия, която не е финансово рентабилна “, уточни Алексиева.

Истината е, че с отсрочване на либерализацията с една година, картината няма да се промени и популистките изявления на политиците и ходовете им, стимулирани от привличане електорални маси, евентуално ще бъдат повтаряни и идната година.

Причината тематиката да се манипулира от някои политици е популисткото им отношение към един избран кръг гласоподаватели – работещите във въглищните централи, които разчитат на държавната поддръжка, с цел да съществуват. На процедура токът, създаден от тях е прекомерно безценен и не може да бъде конкурентен на пазара.

В същото време страната продължава да заплаща от общата сметка, с цел да поддържа един отрасъл, който по-късно се отблагодарява на избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР